Egyiptom egyik kiemelt jelentőségű vízerőművénél, az Esna Power Plant-nél végez jelentős, több szakaszból álló szerviztevékenységet a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2023 során. A transzformátorok, nagy teljesítményű villamos motorok és generátorok gyártásával, valamint nagyfeszültségű készülékek szervizelésével foglalkozó vállalat a szervizelési munkálatok első, májusban záruló szakaszában egy 16,8 MVA teljesítményű hidrogenerátor karbantartását végezte el. Ezt követően, év végéig további 2 generátoregységet újítanak fel a társaság szakemberei.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. szakemberei az év eleje óta tartó karbantartási munkálatok során egy 16,8 MVA teljesítményű, három fázisú, horizontális hidrogenerátor működéséhez szükséges állórész tekercseket gyártották le, emellett a helyszínen látják el az egyedi szakértelmet igénylő gombolyítási folyamat szakmai felügyeletét, valamint a generátoregység szét- és összeszerelését is elvégzik. Az előzetes ütemterv alapján a nehézgépgyártó vállalat a hidrogenerátor működéséhez szükséges tekercsek gyártását a tavaly év második felében, a helyszíni tekercselést pedig az elmúlt hetekben hajtotta végre.

A Ganz munkatársai a hidrogenerátor szervizelési munkálatait a vízenergia-termelés területén tevékenykedő Hydro Plants Generation Company (HPGC) társaság számára teljesítették, a Níluson található, 100,8 MVA kapacitású, évi csaknem 473 GWh elektromos áramot termelő vízerőműnél, az Esna Power Plant-nél. A hidrogenerátor felújítása a forgó- és mechanikus gépek szállításával foglalkozó, kairói székhelyű Mot-GEN MEA vállalatával közös, három darab generátor felújításáról szóló együttműködés első része. A karbantartási munkát követően a villamos hidrogenerátort május végén helyezték üzembe, így az egység már termel energiát a villamos hálózatra. Ezzel párhuzamosan a Ganz jelenleg további, az erőmű áramtermelését biztosító generátoregységekhez szükséges tekercseket is gyárt. Az előzetes tervek szerint a teljes szervizprojekt a 2023-as év végén zárul.

Hydrogenerátor gerjesztő kiemelése

A 2020-ban alapított Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. az idei évre vonatkozóan azt a célt fogalmazta meg, hogy a transzformátorok és forgógépek gyártása, valamint az intelligens állapotfigyelő rendszer, a Ganz Intelligent Solutions továbbfejlesztése mellett a szerviz üzletág tevékenységét földrajzi és technológiai értelemben is szélesíti. A Ganz szerviztevékenysége ezáltal már nemcsak a telepítésre, az egységek tesztelésére és üzembe helyezésére terjed ki, hanem a vállalat az energiaátvitel- és elosztás szektorában szakértőként helyszíni diagnosztikával, alkatrész- és élettartam-kezeléssel is támogatja partnereit mind a saját, mind pedig a más gyártók termékei esetében.

Hydrogenerátor állórész kiszerelése

„Az, hogy a Ganz szakemberei egy, az egész évre kiterjedő és több szakaszból álló szervizprojektet teljesítenek Egyiptomban, nagy jelentőséggel bír vállalatunk számára, hiszen az elmúlt hónapokban nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a Szerviz üzletág által nyújtott szolgáltatásokat a korábbiaknál is magasabb minőségűvé tegyük. Ennek fontos állomása volt a Ganz Intelligent Solutions piacra dobása, hiszen a digitális állapotfigyelő rendszer mára fontos részét képezi a karbantartási stratégiánknak is. A Ganz értékteremtése emellett abban is megmutatkozik, hogy mára az energiaátvitel- és elosztás szektorában szinte egyedülálló módon, a villamos gépek tervezésétől és gyártásától kezdve az egységek teljes körű karbantartásáig, az ügyféligény teljes spektrumát lefedjük” – mondta Jan Prins, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

Újragombolyítási munkálatok

Gerjesztő kiemelés után

Generátor összeszerelése újragombolyítás után

Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2020-ban alakult, és miután a CG Electric Systems Hungary Zrt.-vel szemben 2020 júliusában felszámolási eljárás indult, a társaság nyilvános aukció keretében megvásárolta a tápiószelei Ganz-gyárat és az ahhoz tartozó eszközállományt, továbbá munkaszerződéseket kötött a társaság közel 300 korábbi munkavállalójával. A reorganizáció eredményeként, a vállalat megerősödve, több mint 15 év után újra 100%-ban magyar tulajdonba került. A társaság a tápiószelei gyárban egyedi nagyfeszültségű villamos berendezések, így transzformátorok, motorok és generátorok gyártását végzi, illetve ehhez kapcsolódó szerviz tevékenységeket is biztosít az ügyfelei számára. A vállalat több mint 350 munkavállalót foglalkoztat, ezáltal a régió egyik legjelentősebb munkaadója.