Intelligens transzformátorokat fejleszt a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. és a Maschinenfabrik Reinhausen társaság

Budapest, 2022. május 9. – Partneri együttműködést írt alá a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. és a németországi székhelyű Maschinenfabrik Reinhausen vállalat, amelynek értelmében szoros együttműködésbe kezdenek az intelligens transzformátorok fejlesztése és gyártása területén. A transzformátor-technológia magyarországi úttörőjeként a Ganz a digitális megoldások szolgáltatójaként pozícionálja magát, és a megállapodás által következetesen támaszkodik a transzformátorok vezérlése terén világpiacvezető MR bevált ISM digitalizációs platformjára. A fenntarthatósággal és a digitalizációval összhangban fejlesztett intelligens, monitoring funkcióval ellátott transzformátorok hozzásegítik a feleket ahhoz, hogy piacvezetőkké váljanak a hatékonyabb és fenntarthatóbb transzformátorok gyártásában.

Az intelligens transzformátorok fejlesztésének a célja, hogy fenntarthatóbbá tegyék a villamosenergia-ipart, valamint, hogy a 21. század által kínált digitális megoldások révén hatékonyabbá tegyék a transzformátorok piacát. Az együttműködési megállapodás értelmében a Ganz a jövőben a transzformátorok fejlesztése és gyártása során szorosan támaszkodik a Maschinenfabrik Reinhausen – a nagyteljesítményű transzformátorok vezérlése terén világpiaci vezető vállalat – ún. Intelligent Smart Module (ISM) digitalizációs platformjára. A monitoring rendszer lényege, hogy a beépítésével követhetővé válik a transzformátorok állapota és működése. Ezáltal növelhető a transzformátorok megbízhatósága és élettartama, valamint elkerülhetővé válnak a felesleges karbantartási munkálatok. A fejlesztés révén a Ganz a jövőben teljes felügyeleti rendszerrel ellátott transzformátorokat, valamint az ügyfél kérésének megfelelő egyedi felügyeleti eszközöket és a jövőbeni telepítéshez beépített érzékelőkkel ellátott transzformátorokat értékesít majd.

“A karbonsemleges működés és a digitalizáció egyre inkább teret nyer a villamosenergia-piacon, ezen belül pedig a transzformátorok gyártása során is. A megújuló energiaforrásokra való igény, az elöregedő infrastruktúra és az üzemeltetőkre nehezedő növekvő költségnyomás új megoldásokat igényel az eszközgazdálkodásban. Az új transzformátorok érzékelői és minősítőrendszerei iránt egyre nagyobb keresletet tapasztalunk, és ha a gyártók élvonalába akarunk tartozni, folyamatosan új fejlesztéseken kell dolgoznunk és új megoldásokat kell keresnünk. Középtávon nem csupán rendszerintegrátor szeretnénk lenni, hanem kiváló automatizálási és digitalizációs megoldást szeretnénk kínálni ügyfeleinknek – olyan, átfogó adat- és kommunikációs koncepcióval ellátott rendszert kínálva, amely a termikus modellezés, az aktívrész tervezés, az ügyfélfüggő alkalmazás és a környezeti hatások terén szerzett mélyreható szakértelmünkön alapul. Ehhez újfajta megközelítésre van szükség, ezért választottuk az MR ISM alapú ETOS rendszerét, amely nemcsak megfizethető, és megbízható, de stabil automatizálási és digitalizálási platformot is biztosít számunkra”– mondta el Jan Prins, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. számára az energiapiac fenntartható fordulata számos új lehetőséget kínál, így a zöld megoldások kifejlesztésének terén meghatározó szerepe lehet a Ganz által gyártott környezetkímélő, észter alapú transzformátoroknak és a digitális monitoring rendszernek. A smart monitoring megoldás pedig amellett, hogy hozzájárul az iparág zöldebbé tételéhez, támogatja a Ganzot a növekedési terveinek megvalósításában és nemzetközi pozíciójának további erősítésében.

Jürgen Ach, a Maschinenfabrik Reinhausen automatizálásért felelős igazgatója hozzátette: “Nem ésszerű választás minden egyes modul vagy eszköz számára állandóan alrendszereket szerelni a transzformátorra, és külön-külön szabályozni azok adatait és kommunikációját. Meggyőződésem, hogy a transzformátorgyártók széleskörű szakértelmükkel képesek a különböző alrendszerek és adatforrások integrációját előmozdítani, és megváltozott szerepben, megoldásszolgáltatóként léphetnek fel. Ezen a ponton hatalmas lehetőség nyílik számukra, hogy kitörjenek korábbi üzleti modelljeikből, és differenciáltabb pozíciót építsenek ki. Tavaly létrehoztuk a transzformátorgyártókkal való együttműködés üzleti szegmensét, hogy közösen új típusú, optimalizált értékláncokat tervezzünk. Tisztában vagyunk komplexitásmenedzseri szerepünkkel, és stabil ISM platformunkat minden alapfunkcióval és alkalmazással vonzó áron kínáljuk. Célunk, hogy a piacon szabványt, és ezáltal win-win helyzetet teremtsünk az üzemeltetők, a transzformátorgyártók és az MR számára. Meggyőződésünk, hogy az intelligens transzformátorok nem csak a kritikus hálózati csomópontokban hasznosak, hanem a jövő hálózatainak megoldásának is részét képezik.”