Az előzetesen megfogalmazott céloknak megfelelően, a 2021 évhez képest csaknem a duplájára, összesen 43,89 millió euróra (azaz nagyjából 17,5 milliárd forintra) nőtt a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. árbevétele 2022-ben. Továbbá a pénzügyi helyzet stabilizálása érdekében tett lépések eredményeként a társaság már pozitív üzemi eredménnyel zárta a tavalyi évet. A magyar nehézgépgyártó vállalat a növekedés biztosítása céljából tavaly 50 új munkavállalót alkalmazott a tápiószelei gyárban és a budapesti irodában, az idei év végére pedig több mint 100 új munkavállalóval tervezi bővíteni az összlétszámot.

Nagymértékű árbevétel-növekedést ért el 2022-ben a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft.: a tavaly megfogalmazott céloknak megfelelően, a 2021-es összeg csaknem dupláját, összesen 43,89 millió euró (azaz nagyjából 17,5 milliárd forint) bevételt termelt a társaság. Emellett a nehézgépgyártó vállalat üzemi eredménye a 2021-es mínuszos eredmény után 2022-ben összesen 1,96 millió euróra (több mint 784 millió forint) nőtt, az adózott eredménye pedig 2,29 millió euró (több mint 918 millió forint) volt.

„Az elmúlt két évben rendkívül fegyelmezetten és céltudatosan dolgoztunk azon, hogy stabilizálni tudjuk a Ganz pénzügyi hátterét és a gyártási folyamatokat. Ebben a folyamatban már a 2021-es év is kielégítő volt, a tavalyi évre viszont áttörésként tekintünk, hiszen sikerült minden eredményünket pozitívra fordítani, így már az eredményekben is látszik, hogy a Ganz egy fenntartható üzleti stratégiát folytat, amely kedvez a további növekedésnek” – kommentálta az eredményeket Gál Gergely, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. ügyvezetője.

A 2022-es év több szempontból is meghatározó volt a társaság életében: egyrészt a reorganizációs folyamat lezárulását, működésének stabilizálását és a gyártási volumen növelését követően az év elején a társaság megerősítette a tulajdonosi struktúráját, másrészt az üzleti stratégiája új szakaszba lépett. Ennek középpontjában – a hazai villamosenergia szektorában betöltött pozíciójának megerősítésén túl – a nemzetközi piacokon való terjeszkedés és a márka ismertségének növelése állt.

Az intenzív exporttevékenység eredményeként a magyar vállalat közel 15 országban, köztük számos európai országban, Észak-Afrikában és a közel-keleti régióban van aktívan jelen. A Ganz három üzletága – a Transzformátor, a Forgógép és a Szerviz üzletág – pedig összesen csaknem 60 jelentősebb projektet teljesített a hazai és a nemzetközi piacokon az elmúlt évben. A következetes terjeszkedés eredményeként 2022 végére az árbevétel 50 százaléka már külföldi piacokról származott, ezen belül pedig 2021-hez képest nőtt az Európai Unión kívüli értékesítés is. A hazai árbevétel java része pedig a naperőművi projektekhez kapcsolódott, ugyanis a magyarországi naperőművek kiemelkedő termelése a Ganz számára is kedvezően hatott.

A 2022-es évben ugyancsak jelentős mérföldkőnek számított, hogy a társaság partneri együttműködést kötött a transzformátorok vezérlése terén világpiacvezető német vállalattal, a Maschinenfabrik Reinhausennel. Az MR vállalatával közös együttműködés, valamint a sikeres kutatásfejlesztési tevékenység eredményeként a Ganz 2022 őszén mutatta be hivatalosan a legújabb, intelligens technológiai fejlesztését, a Ganz Intelligent Solutions-t, amely a transzformátorok monitoring tevékenységét látja el. Ezzel a társaság egy olyan innovatív technológiai úton indult el, amely hozzásegítheti, hogy új piacokon és szegmensekben jelenjen meg.

„A transzformátorok piaca újra aranykorát éli. Azt látjuk ugyanis, hogy globális tendenciává vált, hogy a termelési kapacitáshoz képest kétszeres a piaci kereslet ezekre a nehézgépekre. Ennek a felívelő piacnak a Ganz az egyik legfőbb szereplője kíván lenni a továbbiakban is, így az idei évben újabb 50 százalékos árbevétel-emelkedést szeretnénk elérni. Ehhez tovább kell haladnunk az innováció területén, valamint minimalizálnunk kell azt a kitettségünket is, hogy a termékeink egyes komponensei esetében elsősorban külföldi alvállalkozókra támaszkodunk. Ezeket a célokat ugyanakkor nem tudnánk elérni a kiváló kollégáink nélkül, így a megnövekedett megrendelésszámok maradéktalan kiszolgálása érdekében a tavalyi év során bevezettünk egy teljesítményösztönző-bérezési rendszert a kollégák számára” – tette hozzá az ügyvezető.

A vállalat 2022 folyamán jelentősebb felújításokat hajtott végre a tápiószelei gyárában, így többek között megtörtént a világítás korszerűsítése, az épület szigetelése, műgyanta padlózás, a tető felújítása, a tűzgátló kapuk cseréje és iparvágány felújítása is. Emellett a szállító berendezéseinek a felújítását is elvégezte a társaság, több mint 475 ezer euró (több mint 190 millió forint) értékben.