Dinamikus növekedést és piaci pozíciójának megszilárdítását prognosztizálja a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. a 2022-es évre. A vállalat vezetésének célja, hogy ismét a transzformátorgyártás globális élvonalába juttassa Magyarországot, amihez a tavalyi 20 millió euró összegű árbevétel két és félszeresének elérését tervezi 2022-ben. A növekedéshez szükséges stabil pénzügyi hátteret két hazai magántőkealap belépése biztosítja a jövőre nézve is.

A transzformátorok, valamint nagy teljesítményű villamos motorok és generátorok gyártásával, illetve nagyfeszültségű készülékek szervizelésével foglalkozó Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. üzleti stratégiája megvalósításának új szakaszába lépett.

Jan Prins, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2021. augusztusban kinevezett ügyvezető igazgatója, az iparág nemzetközileg elismert szakembere elmondta, a 2020-2030 közötti időszakot az elektromosság évtizedének is nevezik, amely a transzformátorgyártás számára is rendkívül kedvező feltételeket kínál és jelentős piaci fellendülést jelenthet. Jan Prins hozzátette, az elmúlt két év kemény munkája során a Ganz szervezeti struktúrája átalakításon esett át, a termelési folyamatok fejlesztésével, a gyártás hatékonyabbá tételével biztosítva a Ganz későbbi növekedéséhez szükséges biztos alapokat.

Sikeresen lezárult az újjászervezés

A 2020-ban alapított hazai vállalat még abban az évben sikeresen indította újra a termelést a korábbi indiai tulajdonos, a CG Electric alatt finanszírozási problémákkal küzdő, több mint 15 év után ismét magyar tulajdonba került tápiószelei gyárban. Azóta folyamatosan növelik a termelés volumenét és exporttevékenységét, amivel közel 300, veszélybe került munkahelyet óvtak meg a régió egyik legjelentősebb munkaadójaként.

A reorganizációs folyamat sikerének köszönhetően az utóbbi két évben egyre inkább megerősödtek a társaság fundamentális értékei. A vállalat jó úton halad a brand régi elismertségének, a partnerek és vásárlók bizalmának visszaállítása felé: 2021-ben 20 millió eurós árbevételt sikerült elérnie a társaságnak, amelyet két és félszeresére növelne a 2022-es évben. A szerteágazó tevékenységű Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. új digitális termékek fejlesztésével és az exportvolumen növelésével mintegy 50 millió eurós árbevételt céloz meg az idei évre.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. egyik legfőbb stratégiai célkitűzése az exporttevékenység fellendítése és a Ganz márka nemzetközi elismertségének megerősítése. Az export növelésében már 2021-ben is komoly sikereket ért el a magyar nehézgépgyártó társaság: dán, román, spanyol, belga, francia, német, angol, orosz és szaúd-arábiai megrendelők részére is exportált egyedi fejlesztésű berendezéseket a tavalyi évben.

A termelés újraindítását követően a Ganz többek között Dánia harmadik legnagyobb távhőszolgáltatójának, a Fjernvarme Fynnek szállított termékeket. Ezt követően a társaság a megújuló energiával foglalkozó spanyol óriásvállalat, az ACCIONA Energía számára gyártott le több mint kétmillió euró értékű transzformátort.

Az energiapiac zöld fordulata egyedülálló üzleti lehetőséget kínál

Az újjászervezés és a termelés újraindítása, valamint az energiapiac fenntartható fordulata számos lehetőséget nyit meg a vállalat előtt.  A transzformátorgyártás évtizedekig keveset változott, ám a megújuló energiaforrásokon alapuló energiatermelés új kihívások elé állította az iparágat, az energiapiac zöld fordulatában pedig meghatározó szerepe lehet a Ganz által gyártott környezetkímélő, észter alapú transzformátoroknak és a vállalat által fejlesztett digitális monitoring megoldásnak.

Az energiafogyasztás évtizedek óta tartó stabil növekedése és a megújuló energiaforrások használata elkerülhetetlenné tették a hagyományos villamosenergia-rendszer átalakulását, fejlesztését. Az elmúlt évtizedekben megjelent okoshálózatok a hagyományos villamosenergia-rendszerek, az időjárástól függően termelő erőművek és az időben változó fogyasztás összehangolására kínálnak gazdaságos és fenntartható digitális megoldást. Ezeknek az elektromos hálózatoknak is nélkülözhetetlen elemei a villamos energia feszültségszintjének átalakítására, energiaátvitelre szolgáló transzformátorok.

Stabil pénzügyi háttér

A sikeres reorganizáció és a kedvező piaci környezet megnyitották a lehetőségét a nemzetközi, elsődlegesen nyugat-európai és közel-keleti terjeszkedésnek. A fejlesztések piacra juttatásának elősegítésére, a Ganz termékeinek nemzetközi exporttámogatása érdekében új tőke bevonása vált szükségessé. Ennek biztosítása érdekében két hazai magántőkealap lép be a tulajdonosi körbe: a Status Property Magántőkealap 49 %-os, míg a Prime Property Magántőkealap 21%-os tulajdonrészt szerez a társaságot jelenleg 100%-ban tulajdonló dr. Barna Zsolt mellett. A tranzakció révén a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. növekedése biztosított, miközben továbbra is 100%-ban magyar tulajdonú marad a társaság.

Jan Prins ügyvezető igazgató úgy fogalmazott, világszerte az egyik legnagyobb név a transzformátorgyártás területén a Ganz, amely történelmi múltja mellett az itt dolgozók egyedülálló szakértelméről is híres. A holland szakember szerint a vállalat idén is erre, valamint modern technológiai megoldásokra támaszkodva szeretné tovább erősíteni a márkanevét.  A cél változatlan: a legfontosabb nemzetközi transzformátorbeszállítóvá válni, egyedi ipartechnológiai megoldásokat kínálva az ügyfeleknek. Az elmúlt év üzleti eredményei pedig megerősítenek bennünket abban, hogy jó úton haladunk, tette hozzá Jan Prins.