Újabb jelentős nemzetközi pályázaton szerepelt sikeresen a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. A hazai tulajdonú vállalat a spanyol ACCIONA Energía részére gyártott le két 50 és egy 25 MVA teljesítményű transzformátort, több mint kétmillió euró értékben. A Ganz idén májusban nyerte meg a megújuló energia területén ismert óriáscég által meghirdetett nyilvános tendert. A három transzformátort a sikeres novemberi átadási teszteket követően, várhatóan 2022 márciusában szállítja le a magyar cég.

Három speciális transzformátort gyártott és szállít le a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. a megújuló energiával foglalkozó spanyol óriásvállalat, az ACCIONA Energía számára, előreláthatóan 2022 márciusában. A több mint kétmillió euró értékű megrendelés keretében a hazai cég két darab 50 MVA, valamint egy darab 25 MVA teljesítményű, 220/30 kV-os, ásványi olaj hűtésű transzformátort szállít le. Az ACCIONA Energía pályázati kiírásáról a Tenders Electronic Daily (TED) felületén értesült a Ganz, majd a szigorú előfeltételeket teljesítve vehetett részt a pályázaton. Az összetett elbírálási folyamatot követően végül 2021 májusában kötött szerződést a két vállalat. A tender során döntő tényező volt a Ganz pályázati anyagának színvonala, illetve a rövid határidővel vállalt szállítás.

Az ACCIONA Energía a világ egyik legnagyobb, megújuló energiával foglalkozó társasága, amely 16 országban összesen 11 gigawatt (GW) megújuló energiakapacitással rendelkezik. A 2021 júliusától a spanyol tőzsdén jegyzett vállalat mind a fenntarthatóság, mind a jövedelmezőség tekintetében kiemelkedő. Az ACCIONA Energía egy fotovoltaikus erőmű kialakítását tervezi a Badajoz tartományban található Almendralejo közelében – a társaság ehhez írta ki a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. által megnyert pályázatot a három transzformátor legyártására.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. számára kiemelt jelentőségű a projekt, hiszen a hazai vállalat célja a nemzetközi, azon belül is főként az európai piaci pozíciójának megerősítése. A magyar nehézgépgyártó társaság a spanyol ACCIONA Energía és a dán Fjernvarme Fyn vállalatokon kívül román, belga, svéd, francia, német, ír, és szaúd-arábiai megrendelők részére is folyamatosan gyárt, valamint sikeresen exportált egyedi berendezéseket az elmúlt időszakban.

Enyedi Tamás, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. értékesítési és projektmenedzsere szerint az ACCIONA Energía-val kötött megállapodás a Ganz egyik legnagyobb sikere a tavalyi újraindulás óta, hiszen az rendkívül nagynevű vállalatnak számít Spanyolországban és globálisan egyaránt. Mind az ACCIONA Energía, mind a Ganz elkötelezett a magas minőség mellett, ezért is bír nagy jelentőséggel az együttműködés.

Jan Prins, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, a projekt kiemelkedő része annak a stratégiai célkitűzésnek, amely mentén szeretnék fellendíteni a cég exporttevékenységét, és megerősíteni a Ganz brand nemzetközi elismertségét. A holland szakember hozzátette, a jelenlegi együttműködés abból a szempontból is különleges, hogy egy olyan óriásvállalatnak szállíthatnak egyedi és minőségi termékeket, amely világszinten ismert fenntarthatósági szemléletéről. Mindez számukra is kiemelten fontos, ugyanis eszközeivel a Ganz is szeretne tevékeny részt vállalni a megújuló energia elterjedésében, ezzel hozzájárulva az energiagazdaság zöld fordulatához.