2024-től megújuló energia fedezi majd a tápiószelei gyár energiaszükségletének jelentős részét

Jelentős energiafelhasználási-optimalizációs programot indít a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. Ennek részeként a nehézgépgyártó vállalat egy 2 MW kapacitású naperőművet épít a tápiószelei gyára energiaellátásának biztosítása érdekében, amely egyben a projekt legfőbb eleme is fenntarthatósági szempontból. Az összesen több mint 11 millió euró értékű fejlesztéssel a tápiószelei gyáregység energiaszükségletének jelentős részét megújuló energia szolgáltatja a 2024-es évtől, amellyel a Ganz szintet léphet a fenntartható vállalati működés területén. A beruházási program keretében a társaság továbbá az ESG céloknak megfelelő, újszerű gépészeti megoldásokat is alkalmaz majd a gyárban, illetve egyéb, az energetikai korszerűsítést támogató intézkedéseket vezet be.

Átfogó energiafelhasználási-optimalizációs programot indít a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. a tápiószelei transzformátorokat és forgógépeket gyártó üzemében. A beruházás célja, hogy a Ganz termelési folyamatai még inkább megfeleljenek a fenntarthatósági szempontoknak, valamint, hogy az energetikai piac meghatározó szereplőjeként a társaság a lehető legnagyobb mértékben hasznosítsa a megújuló energiaforrásokat.

A karbonlábnyom-csökkentést célzó energetikai korszerűsítés központi eleme egy 2 MW kapacitású naperőmű fejlesztése lesz, amely a gyáregység energiaszükségletének jelentős részét képes majd lefedni. Az erőmű várhatóan még az idei évben megépül. A naperőmű révén csökkenni fog a nehézgépgyártó vállalat technológiai gázfelhasználása, továbbá várhatóan csaknem 50 százalékkal csökken majd a társaság teljes karbonkibocsátása. A társaság a naperőmű teljesítményének monitorozása nyomán azt is mérlegeli, hogy középtávú cél lehet-e egy akkumulátoros tárolóegység telepítése a naperőmű mellé.

Ugyancsak a beruházási program keretében a Ganz a fenntarthatósági szempontoknak megfelelő, újszerű gépészeti megoldásokat is alkalmaz majd a gyárban. Ennek értelmében hőszivattyús megoldással csökkentenék a gázfelhasználás mennyiségét. Továbbá szintén a fenntarthatóbb működés érdekében a transzformátor- és a forgógépgyár teljes szigetelése is megtörténik, várhatóan még az idei évben. Emellett a Ganz a teljes légtechnikai rendszer felülvizsgálatát is elvégzi a beruházás részeként. Annak érdekében, hogy a beruházás ne legyen negatív hatással a termelési folyamatokra, a Ganz egy létesítmény-fejlesztési pozíciót is létrehozott, ezzel biztosítva a zavartalan működést a fejlesztési munkálatok ideje alatt.

„Az energiapiac meghatározó szereplőjeként rendkívül fontos, hogy úttörők legyünk minden olyan megoldást illetően, ami a fenntartható működést és az ESG célok elérését támogatja. Emellett azt látjuk, hogy az ügyfelek és a partnerek részéről is mindinkább fontosabbá válik a fenntartható gyártás és működés, és ezeket a törekvéseket a piac be is árazza. A termékeink megfelelnek a legújabb 21. századi elvárásoknak, most pedig szeretnénk, ha a gyártási folyamataink és a gyár működése is felzárkózhatna ebben. Határozott célunk, hogy a digitalizáció és a fenntartható működés területén szintet lépjünk, még inkább megerősítve a piaci pozíciónkat itthon és külföldön egyaránt” – mondta el Gál Gergely, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. rendkívül intenzív fejlődésen ment át az elmúlt, közel 3 évben: a tulajdonosváltás előtt a még csődközelben lévő tápiószelei gyár teljesítménye a társaság kitartó szakmai építkezésének és a kiemelkedő szakértelmének köszönhetően mára újra stabillá vált, a Ganz pedig újra egy nemzetközileg is ismert és elismert márkává erősödött. Tavaly óta a társaság markáns lépéseket tett a digitalizáció irányába is az intelligens monitoring rendszer kifejlesztésével. A mostani energetikai fókuszú fejlesztés pedig egy újabb korszakot hozhat el a Ganz életében, hiszen a beruházás végén a társaság jóval fenntarthatóbb módon tud majd működni.

Az összesen több mint 11 millió euróból megvalósuló programra közel 4,99 millió euró vissza nem térítendő támogatást kapott a társaság a Gyármentő Program keretében, ami a nagyvállalatok számára nyújt támogatást energiahatékonysági és energiatermelő beruházásokhoz.