Tavasszal került sor a 1993-1995 között Qatarba szállított 66kV-on üzemelő GAI típusú GIS berendezéseink soron következő karbantartásaira. Qatari partnerünkkel, az Al-Nasr Holding Co-val közösen kölcsönösen gyümölcsöző kapcsolatot sikerült kiépítenünk a Kahramaa-val, a helyi áram és vízellátásért felelős állami vállalattal.

Immár 3. alkalommal tértünk vissza, hogy 5 éves karbantartást végezzünk az Al-Bidda és Race Course állomásokon.

A karbantartási munkák során nem csak állagmegőrző, mérési és apróbb javítási munkálatokat végeztünk, hanem sor került az SF6-os berendezések életciklus növelő munkálataira is.

Az eredetileg szállított berendezés gázterei közül csak a megszakító terekbe került beépítésre gázszűrő anno, így folyamatos problémát okozott a szigetelőgáz nedvességtartalmának emelkedése. Egy pilot projekt keretén belül előzetesen szűrőket építettünk be egy gáztérbe. E projekt sikerességét követően a Kahramaa megrendelte a teljes berendezések gázszűrőzését, melyet a karbantartással párhuzamosan végeztek kollégáink.

Az eltelt közel 3 évtized alatt az eredetileg beépített szén alapú robbanómembránok gáztömörségével is problémák kezdtek jelentkezni, így ezek cseréjét is kérte a megrendelő. Külön kikötés volt, hogy a 30 éve szállított MWB típusú, német gyártmányú feszültségváltókon is el kellett hogy végezzük a cseréket. Dokumentáció hiányában csak a mező kiadása és a feszültségváltó megbontása utáni mérések alapján kellett záros határidőn belül műszaki megoldást találnunk erre a kérdésre.

Külön elismerés illeti mind a helyszíni szerelésvezetőinket, mind a magyarországi háttér támogató csapatot, hogy az ismert Covid -19 korlátozások, valamint a karbantartás idejére eső ramadán miatti nehézségek ellenére is 23%-kal rövidebb idő alatt sikerült visszakapcsolnunk az állomásokat az előre prognosztizálthoz képest, a megrendelő megelégedésére.