Tápiószele, 2021. május 14.. – Június végéig három új transzformátort szállít a vállalat az ELMŰ-nek

Egyre nagyobb volumenben zajlik a gyártás a nemrégiben reorganizáción átesett tápiószelei Ganz-transzformátorgyárban. A történelmi múltra visszatekintő üzemben jelenleg is több, különböző teljesítményű transzformátor készül, emellett pedig a társaság nemrégiben egy, az ELMŰ Zrt. által kiírt pályázatot is elnyert. A sikeres pályázat révén a gyárat működtető Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. két 25 MVA és egy 40 MVA teljesítményű transzformátort szállít az energetikai szolgáltatónak, amivel közvetve Heves és Eger energiaellátásához is hozzájárul majd.

Ismét felpörgőben van a gyártás a tápiószelei Ganz transzformátorgyárban a több hónapos átmeneti leállást követően. Az ELMŰ Zrt. által kiírt pályázat nyerteseként most két város, Heves és Eger energiaellátásához járul hozzá a vállalat. Az 1 millió eurót is meghaladó értékű projekt részeként két darab 25 MVA transzformátort, illetve egy 40 MVA transzformátort szállít az ELMŰ számára. Előbbi kettő Heves város, utóbbi Eger közelében lesz elhelyezve, várhatóan június végéig pedig mindhárom berendezés üzembe helyezése lezajlik.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. transzformátor üzletágának vezetője, dr. Nádor Gábor elmondta, hogy a projekt legnagyobb kihívását az alacsony zajszint elvárás jelentette, valamint, hogy a társaság büszke arra, hogy sikerült az 50 dB értékhatáron belül tartani a berendezéseket. Az üzletágvezető szerint ez a megbízás része annak a folyamatnak, amely a Ganzot ismét növekvő pályára állíthatja. A társaság alapvető célja ugyanis, hogy a lehető leghamarabb ismét nyereségessé váljon. Dr. Nádor Gábor szerint a vállalat jó úton halad, amit remekül példáz a mostani pályázat elnyerése is.

Az üzemet működtető Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. közel 300 korábbi Ganz-dolgozó munkahelyét óvta meg azzal, hogy a 2020 júliusa óta felszámolási eljárás alatt lévő CG Electric Systems Hungary Zrt. helyén szeptemberben újraindította a termelést. 2006 és 2020 között az indiai székhelyű Crompton Greaves cégcsoport érdekeltségében állt a Ganz-gyár, azonban a korábbi tulajdonos az utóbbi   években   egyre   nehezebb gazdasági helyzetbe került, az értékesítést sem tudta támogatni, illetve a projektek finanszírozását sem volt képes biztosítani. A problémákat súlyosbították a koronavírus gazdasági hatásai is. A céggel kapcsolatban felszámolási eljárás is indult, mégpedig állami felszámolószervezet bevonásával, miután egy júniusi kormányrendelet stratégiailag kiemelt jelentőségű   gazdálkodó   szervezetté   nyilvánította   a   céget. A tavaly alakult Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. az egykori Ganz Villamos Művek tápiószelei gyárában folytatja a több mint 140 éve zajló szerteágazó tevékenységet az ipari termelés területein.

A Ganz Villamos Művek jogutódja 2006 és 2020 között az indiai székhelyű Crompton Greaves cégcsoport tulajdona alatt tevékenykedett CG Electric Systems Hungary Zrt. néven. A korábbi tulajdonoshoz kötődő pénzügyi nehézségek, valamint a koronavírus-járvány hatásai következtében a cég a májusi, júniusi és júliusi béreknek csak egy részét tudta kifizetni a dolgozóknak. A magyar céggel kapcsolatban idén júliusban indult felszámolási eljárás állami felszámoló szervezet bevonásával, majd egy kormányrendelet stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a vállalatot. Ezt követően a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból kifizetésre kerültek az elmaradt bérek, a tulajdonosi jogokat átmenetileg gyakorló felszámoló pedig az üzem bérbeadásáról döntött. Ezt a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. vállalta el, amely elsődlegesen a munkahelyek megőrzését, a stabil finanszírozási és termelési háttér biztosítását, a vevői és a szállítói kapcsolatok helyreállítását, középtávon pedig a Ganz márkanév hazai- és nemzetközi szintű újraépítését tűzte ki célul.