Tápiószele, 2020. december 22. – Közel 300 munkavállalójával állapodott meg a folytatásról a tápiószelei Ganz-üzem bérlője, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. A nagy múltú gyár, amely Nagykáta és Cegléd térségek legnagyobb munkaadójának számít, a továbbiakban a megszokott és egyedülálló szaktudással rendelkező dolgozói gárdájával folytatja a transzformátorok, generátorok és ipari motorok előállítását, valamint karbantartását.

Sikeresen óvta meg a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. a tápiószelei Ganz-gyár mintegy 300 korábbi dolgozójának munkahelyeit, miután a gyárat jelenleg bérlőként üzemeltető cég megállapodott a munkavállalókkal a folytatásról és aláírták az új munkaszerződéseket. A világhírű Ganz márkanevet a villamosiparba visszavezetni kívánó vállalat számára kiemelt fontossággal bír, hogy a jövőben a nemzetközileg is elismert dolgozói gárdával szolgálhassa ki az ügyfelek egyedi igényeit.

Több hónapos átmeneti leállást követően szeptember elején indult újra a termelés a tápiószelei Ganz-üzemben a modern infrastruktúrával és a korábbi ISO minősítésekkel. Az ipari transzformátorokkal, nagy teljesítményű motorokkal és generátorokkal foglalkozó iparvállalat gyártósoráról decemberben gördültek ki hosszú évek után az első Ganz névvel fémjelzett motorok. Az üzem német megrendelője részére egy 12 tonnás, 1495 kW-os, 4 kV teljesítményű gépet gyártott le újonnan, amely egy roncsautókat őrlő berendezést fog hajtani; meglévő partnere, a Paksi Atomerőmű részére pedig egy a Ganz Villamosság Művek által 1983-ban gyártott 35 tonnás, 3500 kW-os, 6 kV teljesítménnyel rendelkező szivattyúhajtó motor felújítását is elvégezte.

A Ganz Villamos Művek jogutódja 2006 és 2020 között az indiai székhelyű Crompton Greaves cégcsoport tulajdona alatt tevékenykedett CG Electric Systems Hungary Zrt. néven. A korábbi tulajdonoshoz kötődő pénzügyi nehézségek, valamint a koronavírus-járvány hatásai következtében a cég a májusi, júniusi és júliusi béreknek csak egy részét tudta kifizetni a dolgozóknak. A magyar céggel kapcsolatban idén júliusban indult felszámolási eljárás állami felszámoló szervezet bevonásával, majd egy kormányrendelet stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a vállalatot. Ezt követően a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból kifizetésre kerültek az elmaradt bérek, a tulajdonosi jogokat átmenetileg gyakorló felszámoló pedig az üzem bérbeadásáról döntött. Ezt a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. vállalta el, amely elsődlegesen a munkahelyek megőrzését, a stabil finanszírozási és termelési háttér biztosítását, a vevői és a szállítói kapcsolatok helyreállítását, középtávon pedig a Ganz márkanév hazai- és nemzetközi szintű újraépítését tűzte ki célul.