Tápiószele, 2020. szeptember 8., kedd – Újra elindult a gyártás a tápiószelei Ganz-üzemben. Az ipari transzformátorokkal, nagy teljesítményű motorokkal és hidrogenerátorokkal foglalkozó, nagy múltú gyár többszáz embernek ad munkát Nagykáta és Cegléd térségében. Az üzemet új befektetőként, bérlői minőségben a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. működteti, miután a korábbi tulajdonos nem tudta finanszírozni a termelést.

Több hónapos átmeneti leállást követően 2020. szeptember elején újraindultak a gépek és ismét megjelentek a dolgozók a tápiószelei Ganz-gyárban. A termelés az új befektető, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. megjelenésével kezdődhetett meg, amely vállalta, hogy a következő időszakban bérlőként működteti az üzemet, biztosítva a nehézipari gépek gyártásához szükséges finanszírozást.

Az újraindulást a gyár legnagyobb magyarországi és nemzetközi vevőivel, valamint szállítóival folytatott, sikeresnek bizonyult tárgyalások előzték meg. Az üzleti partnerek nyitottsága jól mutatja, hogy az üzem egyedi, magas minőségű termékeire itthon és külföldön is nagy a kereslet.

A gyárban nagyfeszültségű ipari transzformátorokkal, nagy teljesítményű motorokkal, hidrogenerátorokkal, ezen termékek szervizelésével, valamint elektromos alállomásokhoz kapcsolódó fővállalkozói tevékenységekkel foglalkoznak. Az üzem Nagykáta és Cegléd térségében az egyik legjelentősebb foglalkoztatónak számít; az újraindulásnak köszönhetően nagyszámú munkahelyet sikerült megőrizni a régióban.

Így kerültek nehéz helyzetbe

A Ganz Villamos Művek jogutódja 2006-ban került az indiai központú Crompton Greaves cégcsoport tulajdonába. A külföldi szakmai befektető számos más országban – például Belgiumban és Írországban – is akvirált hasonló profilú cégeket, azok integrációja azonban sikertelen volt. Bár a tápiószelei üzemet modernizálták, a növekedéshez szükséges értékesítési csatornákat nem tudták kiépíteni.

Ezeket a problémákat súlyosbították a koronavírus-járvány gazdasági hatásai, aminek következtében a magyar cég, a CG Electric Systems Hungary Zrt. a májusi, júniusi és júliusi béreknek csak egy részét tudta kifizetni a dolgozóknak. Az indiai anyavállalatnál egy csalási ügyre is fény derült, amelyet követően ellehetetlenül a hazai cég finanszírozása, és a termelést le kellett állítani.

A magyar céggel kapcsolatban idén júliusban felszámolási eljárás is indult, mégpedig állami felszámoló szervezet bevonásával, miután egy kormányrendelet stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a vállalatot. Ezt követően a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból kifizetésre kerültek az elmaradt bérek, a tulajdonosi jogokat átmenetileg gyakorló felszámoló pedig az üzem bérbeadásáról döntött.

Magyar irányítással folytatódhat a gyártás

Az új, magyar tulajdonú befektető megjelenésével, a bérleti konstrukció szeptember 1-jén történő elindulásával ismét hazai irányítással folytathatja tevékenységét az egyik legnagyobb múltra visszatekintő magyar ipari üzem. Az elsődleges cél az idei évre a termelés stabilizálása, mindenekelőtt a megfelelő projektfinanszírozás biztosításával, illetve a vevői és szállítói kapcsolatok helyreállításával.

Középtávon a cég növekedési pályára állítását tűzték ki célul, visszavezetve a világszerte ismert Ganz márkanevet is.