A vármegyeszékhelyről szállítják a transzformátorok külső acélszerkezetét a tápiószelei Ganz-gyárba

2023. november 29. – Megkezdődött a termelés a Ganz Metal Works Kft. (Ganz) szolnoki üzemében. A társaság anyavállalata által 2021-ben visszavásárolt telephelyen a transzformátorokhoz szükséges külső acélszerkezeteket gyártják majd a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. tápiószelei transzformátorüzeme részére. Az összesen 3,8 millió euró értékű fejlesztés mintegy 50 munkahelyet teremt Szolnokon, lehetővé téve, hogy a vállalat a transzformátorgyártás értékláncának újabb elemét integrálja tevékenységébe, tovább javítva a termelés versenyképességét és ellátásbiztonságát.

Újabb munkahelyteremtő beruházás valósult meg Szolnokon annak köszönhetően, hogy a Ganz újraindította a gyártási tevékenységet a város déli ipari övezetében visszavásárolt egykori Ganz-telepen. Az idén 145 éves magyar iparvállalat az újraindított üzemben a tápiószelei gyárában előállított transzformátorok külső borítására szolgáló acélszerkezetek összeszerelését végzi majd. A transzformátorok és villamos forgógépek gyártásával és szervizelésével foglalkozó társaság 2021-ben vette meg az üzemet azzal a céllal, hogy a transzformátorgyártás értékláncát mind teljesebben képes legyen lefedni tevékenységével.

A termelés elindítása érdekében a Ganz egy összesen 3,8 millió euró értékű fejlesztési tervet hagyott jóvá, az összeg nagy részét a gyártástechnológia fejlesztésére és a telephely energiahatékonyságának növelésére fordítva. A teljes beruházási program 2024-re valósul meg, azonban idén júniusban már csatlakoztak az első munkavállalók, nemrég pedig a próbaüzem is elindult a gyárban. A telephelyen jelenleg közel 45 fő dolgozik, de a folyamatos termelés érdekében ez hamarosan 50 főre fog emelkedni.

 

A termelés újraindítása kiemelten fontos stratégiai lépés volt a Ganz számára. Korábban Törökországban gyártották ezeket az acélszerkezeteket, ám az elmúlt néhány év minden korábbinál erőteljesebben világított rá a hosszúra nyúlt ellátási láncok sérülékenységére. A magyarországi termelésnek köszönhetően rövidülnek az ellátási láncok, mérséklődnek az ellátásbiztonsági kockázatok, miközben tovább erősödik a minőségbiztosítás és a gyártási tevékenység versenyképessége. A fejlesztésnek köszönhetően a Ganz az eddiginél is nagyobb biztonságot és kiszámíthatóságot képes nyújtani a megrendelőinek. Emellett a szolnoki üzem más, külső megbízók számára is vállal majd összeszerelési megrendeléseket.

„A Szolnokon történő gyártás újraindítása újabb fontos mérföldkő társaságunk életében. A telepehelyfejlesztésnek köszönhetően tovább mérsékeljük a külső alvállalkozóktól való függőséget. A gyártási folyamatok ettől hatékonyabbak, az ellátási láncok pedig rövidebbek és fenntarthatóbbá válnak. Bízunk benne, hogy a beruházásunkkal tevőleg hozzájárulunk Szolnok ipari tradíciónak újjáélesztéséhez és a város megtartó erejének növeléséhez is” – mondta el Gál Gergely, a Ganz Metal Works Kft. ügyvezető igazgatója.
Nem ez az egyetlen beruházás a 2023-as évben a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. életében. A társaság alig egy hónappal korábban jelentette be, hogy tápiószelei gyárában hivatalosan is megkezdődött egy 2 MW teljesítményű naperőműpark kivitelezése. A Gyármentő Program keretében is támogatásban részesített, összesen mintegy 11 millió euró értékű fejlesztésnek köszönhetően a tápiószelei gyáregység energiaszükségletének jelentős részét 2024-től megújuló energiaforrásból előállított áram szolgáltatja majd.
A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. az elmúlt 3 évben jelentős változáson ment keresztül, mára pedig újra egy nemzetközileg is ismert és elismert márkává nőtte ki magát. Az energetikai piacon egyedi tervezésű és egyedi gyártású magas hozzáadott értéket képviselő – elsősorban export piacra szánt – termékeivel van jelen. A vállalat 2022. évi árbevétele 43 millió euró volt, míg 2023-as árbevétele várhatóan meghaladja a 70 millió eurót. Az Európai Unióban a megújuló energiaforrásokkal termelt villamosenergia hálózatba történő integrálása során felmerülő hálózati csatlakozási és rendszerrugalmassági igények következtében felerősödött a kereslet a transzformátorok iránt. Ennek köszönhetően a Ganz már most lekötötte teljes 2024. évi gyártási kapacitását és 2025. évi gyártási kapacitása felét.