Egyedi gépek exportálásával építi újra nemzetközi pozícióit a nagy múltú magyar nehézgépgyártó vállalat

Budapest, 2023. december 19. – Egyetlen hónap leforgása alatt hat új nemzetközi megrendelésről írtak alá megállapodást együttesen 4,3 millió euró értékben a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. (Ganz) forgógép üzletágának képviselői. A Ganz célja, hogy – a transzformátorgyártási tevékenység sikeres folytatása mellett – 2024-ben tovább növelje az egyedi tervezésű motorok és generátorok gyártásának, illetve azok szervizelésének részesedését a vállalat forgalmán belül a patinás magyar brand nemzetközi elismertségének növelése érdekében.

Megrendelések egész sorát sikerült megszereznie az elmúlt hetekben a Ganz forgógép üzletágának a legkülönbözőbb gazdasági szektorokban tevékenykedő nemzetközi vállalatok megbízásából. Az üzletkötések sorából kiemelkedik annak az észak-amerikai újrahasznosító vállalatnak a megrendelése egy német viszonteladó cégen keresztül, amely egy 6000 lóerős csúszógyűrűs motor gyártására adott megbízást egy nagyteljesítményű shredder-, vagy aprítóberendezés felállításához. A Ganz életében mérföldkő a feladat, hiszen fennállása óta ez a legnagyobb teljesítményű berendezés, amelyet az újrahasznosító ipar számára készít el. A társaság egy 6 MW teljesítményű, csúszógyűrűs motor gyártására és szállítására kapott megbízást egy közel-keleti acélgyártó vállalat számára, amely egy régi, kisebb teljesítményű motort szeretne egy ugyanakkora méretű, de nagyobb teljesítményre képes berendezéssel cserélni.
Érkezett új megrendelés a cementiparból is, amelynek köszönhetően a Ganz egy 1600 kW teljesítményű, egyedi tervezésű motort szállíthat egy spanyol cementgyártó vállalat afrikai cementgyárába. A német InterCem Cement AG pedig egyenes három egyedi tervezésű motort rendelt meg a Ganztól a Burkina Fasoban működő cementgyárába: egy, a cementmalom működéséhez szükséges 5,7 MW-os csúszógyűrűs motort, valamint egy-egy, a ventilátoros hajtáshoz nélkülözhetetlen 2,7 MW-os és 560 kW-os frekvenciaváltós motort.

Ugyancsak Németországból, az ABB vállalat adott jelentős értékű megbízást egy, a gerjesztő elektronikához szükséges gépcsoport gyártására, szállítására és helyszíni installálására. Ennek részeként egy 6 MVA teljesítményű, hengeres pólusú szinkrongenerátort gyártanak egy tesztlaboratórium számára. A generátor mellett a lendkereket, a hajtóindító motort és az olajozó berendezést is a Ganz biztosítja.
A szlovén SIJ Acroni acélgyártól pedig egy meleghengerállvány hajtómotorjának elkészítésére érkezett megbízás. Az 5 MW teljesítményű, hengeres pólusú szinkronmotor gyártása mellett a vállalat felel a motor Jesenice településre történő szállítmányozásáért, az összeszerelésért és a helyszíni tesztek elvégzéséért egyaránt.
A 2023 novemberében aláírt 6 új megrendelés értéke együttesen eléri a 4,3 millió eurót. Ez jelentős előrelépést jelent a Ganz forgógép üzletágának életében, és a társaság 2024-ben további növekedésre számít a forgógépek gyártása és szervizelése terén. A vállalat számára az elsődleges fókuszterület a megújuló alapú energiatermelés területe, azon belül is a hidrogenerátorok, vízerőművek építése, emellett az acél- vagy cementiparból érkező megrendelésekre is számítanak, valamint az újrahasznosító ipar és a speciális, egyedi gépgyártást igénylő vállalatok megbízásait is várják. Annak érdekében, hogy a megrendeléseket a megnövekedett igények mellett is hatékonyan ellássa, a gyár új lézervágó és szigetelőgépet kap, és a későbbiekben további technológiafejlesztési célú beruházások várhatóak a Ganz tápiószelei gyártóbázisán.

„A Ganz forgógép üzletágának mérnökei olyan magas szintű tudással és műszaki hozzáértéssel rendelkeznek, amely komoly versenyelőnyt jelent az új megrendelések megszerzéséért folyó versenyben. Munkatársaink szakértelme és referenciái kiemelkedőek a piacon, emellett a mérnöki csapat tagjai minden egyedi megrendelésre új szakmai kihívásként tekintenek. Ennek köszönhetően olyan egyedi igényekre szabott gépeket is tudunk gyártani, amely elkészítését más vállalatok nem vállalják el, ebben rejlik a versenyképességünk kulcsa” – fogalmazott Jan Prins, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója.
Az elmúlt években a Ganz mindhárom – transzformátor, forgógép és szerviz – üzletága jelentősen növelni tudta forgalmát a hazai és nemzetközi piacokon egyaránt. Ennek révén a nagy múltú magyar gyártócég nemcsak a magyar, hanem a külföldi zöldenergia-fordulat megvalósításához is tevőleg képes hozzájárulni, illetve rendszeresen végez hosszú távú szerviztevékenységet a partnerei számára itthon és külföldön. Az erőteljes exporttevékenységének köszönhetően a nehézgépgyártó vállalat termékeit, a transzformátorokat, motorokat és generátorokat pedig ma már Írországtól Romániáig, Európa legtöbb országában, illetve a közel-keleti országokban is használják.

***
Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft.
A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2020-ban alakult, és miután a CG Electric Systems Hungary Zrt.-vel szemben 2020 júliusában felszámolási eljárás indult, a társaság nyilvános aukció keretében megvásárolta a tápiószelei Ganz-gyárat és az ahhoz tartozó eszközállományt, továbbá munkaszerződéseket kötött a társaság közel 300 korábbi munkavállalójával. A reorganizáció eredményeként, a vállalat megerősödve, több mint 15 év után újra 100%-ban magyar tulajdonba került. A társaság a tápiószelei gyárban egyedi nagyfeszültségű villamos berendezések, így transzformátorok, motorok és generátorok gyártását végzi, illetve ehhez kapcsolódó szervíz tevékenységeket is biztosít az ügyfelei számára. A vállalat több mint 400 munkavállalót foglalkoztat, ezáltal a régió egyik legjelentősebb munkaadója.