Enyedi Tamás egyike a Ganz „visszatérő” munkatársainak, hiszen a reorganizációt követően ismét csatlakozott a vállalathoz, ahol jelenleg középvezetői pozíciót tölt be, mint a projektmenedzsment részleg vezetője. Az alábbi interjúban bemutatjuk a szakértő eddigi pályafutását, valamint beszámol munkájának főbb kihívásairól, illetve arról is, hogy melyiket tartja az eddigi legizgalmasabb projektjének.

Mióta dolgozik a Ganznál, és milyen feladatkörökre terjed most ki a tevékenysége a társaságnál?

Először 2014-ben csatlakoztam a vállalathoz, amely akkor még az indiai székhelyű Crompton Greaves cégcsoport tulajdonlása alatt működött. A „CG-korszak” alatt eltöltött öt évemet a transzformátor üzletág mérnökségén kezdtem ajánlatadó mérnökként, majd voltam tervező-, aztán projektmérnök, illetve volt olyan időszak is, amikor mindhárom pozíciót egyidőben töltöttem be. Ez egyben azt is jelentette, hogy egy-egy projekten belül párhuzamosan több feladatkör is – az ajánlat kidolgozásától a végleges tervezésen át a projekt műszaki felügyeletéig – a hatásköröm alá tartozott.

2019-ben, az akkori, vállalatot érintő problémák, valamint a magánéleti változások miatt a távozás mellett döntöttem, pályafutásomat pedig egy autóipari vállalatnál folytattam projektvezetőként.

Másfél évvel később, a Ganz újraindulását követően, 2021 februárjában értékesítési fronton csatlakoztam ismét a vállalathoz, mivel szerettem volna részese lenni a már jól ismert márkanév újbóli felvirágoztatásának. Jelenleg projektmenedzsment vezetőként dolgozom a Ganznál, azaz a különböző projektek kivitelezését, gördülékeny lebonyolítását összefogó, menedzselő csapatért felelek. Illetve emellett még egy ideig a magyar piac értékesítőjeként is dolgozok.

A jelenlegi pozíciójában mi jelenti a legnagyobb kihívást Ön számára a Ganznál?

Alapvetően műszaki beállítottságú embernek tartom magam, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamos Energetikai Tanszékén, villamosenergia-rendszerek szakirányon szereztem az alap- és mesterdiplomámat is. A mérnöki háttér és beállítottság ellenére azonban mindig is nagy szerepet töltött be az életemben a különböző folyamatok irányítása, illetve a csapatvezetés. A Ganznál pedig lehetőségem nyílik arra, hogy mindkét oldalamat, a műszakit és a vezetőit is egyaránt kamatoztassam, hiszen projektmenedzserként a cégen belüli társosztályokkal, egyes beszállítókkal, de főképp az ügyfelekkel is szoros együttműködésben állok. A feladatok így összetettségükből és sokrétűségükből adódóan számos kihívás elé állítanak a mindennapok során. Ugyanakkor éppen ezek a kihívások, a folyamatos változatosság is adja a munkám szépségét. És bár „transzformátoros” múltam van, de sok forgógépes és szervizes projekten is dolgozunk, amik által új ismereteket is szerzek.

Enyedi Tamás – projektmenedzsment vezető

A Ganznál viszont nemcsak projektmenedzserként vagy mérnökként, hanem szinte minden területen, így például az értékesítés szempontjából is folyamatosak az új kihívások, amit az új piacok, új alkalmazási területek, feltételek jelentenek. A tervezési és gyártási technológia, amivel dolgozunk kötöttebb és lassabb ütemben fejlődik, mint például az IT-szektor, de a projektekkel járó feladatok és az új igények folyamatosan arra sarkallnak minket, hogy új megoldásokat és fejlesztéseket dolgozzunk ki. Így azt gondolom, a Ganznál elsősorban a munkánk adta változatosságba, a mindennapos kihívások szépségébe szeretünk bele.

A Ganznál ugyanis nem sorozatgyártást végzünk, minden termékünk egyedi és az ügyfél igényére szabott. Ha valaki mérnökként belekóstol az egyedi tervezést igénylő munkába és az ezzel járó kreatív folyamatokba, akkor annak nagyon nehéz hátat fordítania az ilyen jellegű mérnöki változatosságnak.

A vállalatnak pedig a legnagyobb kihívása jelenleg, hogy a határidőket tartva teljesíteni tudjuk a beérkezett megrendeléseket a Ganztól elvárt és megszokott minőségben. Ez persze azt is jól mutatja, hogy a megrendelésszámok rohamosan növekednek.

Melyik volt a legemlékezetesebb projekt, amin eddig dolgozott a Ganznál?

Tervezőmérnökként egy 160 MVA-es MAVIR transzformátor aktív részének megtervezése szép kihívás volt.

Projektmérnökként egy francia vízierőműhöz gyártott transzformátorhoz kötnek szép emlékek. Ez volt ugyanis az egyik első olyan projektem, amelyet az első pillanattól az utolsóig végig kísérhettem: én voltam az ajánlatadó mérnök, majd a sikeres pályázás után én tervezhettem meg a transzformátor aktívrészét, illetve én feleltem a projektmérnöki feladatokért is, ezáltal többször is alkalmam nyílt kilátogatni a helyszínre. Tekintve, hogy ez még a pályafutásom elején teljesített projektek egyike volt, jó visszajelzésnek tartottam arra vonatkozóan, hogy összetettebb feladatokkal is meg fogok tudni birkózni.

Értékesítőként a legfontosabb sikernek a spanyol Acciona vállalattal megkötött szerződést tartom. Úgy gondolom ez nagy lökést adott az új Ganznak, áttörte a jeget, és bizonyította, hogy nagy potenciál van bennünk. Illetve a számos magyar piacon megkötött, megújuló energiához köthető szerződésekre is szívesen emlékszem.

Projektmenedzsment vezetőként pedig minden sikeresen és határidőre átadott transzformátor és forgógép után pezsgőt tudnék bontani.

Hogyan összegezné a reorganizáció óta eltelt időszakot a Ganznál?

Azt hiszem, a Ganz növekedési ívét legjobban az mutatja, hogy miközben a csatlakozásom idején, az újraindulást követően alig néhány projekten dolgoztunk, de még 2021 közepén is 8-9 hónapos gyártási átfutási időt tudtunk vállalni transzformátorokra, ez mára már 16-18 hónapra növekedett. A 2023-as naptárunk a transzformátor gyárban szinte 100 százalékban telített a megrendelésekkel, nagyjából 2-3 szabad helyünk maradt csak a következő évre, és a 2024-es évünk első fele is elég sűrű már. Reméljük, a forgógép gyárrészlegünk is hamarosan hasonló telítettséggel fog működni.

A megrendelésszámok gyors ütemű növekedése miatt pedig a foglalkoztatottság, a kollégák száma is bővülő tendenciát mutat. Folyamatosan csatlakoznak hozzánk új munkatársak minden részlegen. Ugyanakkor további munkaerőre is szükségünk lesz még, főként a gyártói részlegeken, hogy tartani tudjuk a következő évek terveit.

Az, hogy a Ganz egyedi tevékenységet végez a magyar piacon, egyrészt előny, másrészt viszont hátrány is abból a szempontból, hogy nehéz megtalálni a megfelelő szakembereket. Én nagy sikernek tartom, hogy számos régi kollégát sikerült visszacsábítanunk, akik nagyon hatékonyan tudtak visszailleszkedni a már ismert folyamatokba. Azt hiszem, ez is arról árulkodik, hogy jó irányba tartunk.

Hogy látja a Ganz jelenlegi piaci pozícióját a hazai és a nemzetközi színtéren? A jövőre nézve, Ön szerint melyek a vállalat legfontosabb céljai a transzformátorgyártás piacán, illetve tágabb értelemben az energiaszektorban?

Azt gondolom, hogy a Ganz most rendkívül erős és biztos lábakon áll. Hiszen míg korábban – a CG időszak utolsó évei alatt – felmerültek bizonytalanságok a működéssel vagy a pénzügyi háttérrel kapcsolatban, ezek a körülmények mára megszűntek és rendeződtek. Ahogy azt is érzékeljük, hogy egy olyan magyar tulajdonosi háttér áll mögöttünk, amelyet valóban érdekel a szakmánk, a transzformátor és forgógép piac, illetve elkötelezett a vállalat sikere iránt. Az pedig, hogy a Ganz név visszatért a piacra, szerintem egy fontos és jelentős pillanat országon belül és kívül is, amire büszkék lehetünk.

Amíg korábban irigységgel néztük a versenytársaink folyamatos innovatív fejlesztéseit, mára, többek között az MR-rel közös együttműködésünknek köszönhetően, mi is eljutottunk arra a szintre, hogy hasonló újításokon – digitalizáción, smart monitoring rendszereken, intelligens megoldásokon – dolgozhatunk. Úgy gondolom, hogy mostanra már nemcsak egyike vagyunk a közép-kelet-európai transzformátor gyártó vállalatoknak, hanem jó úton haladunk afelé is, hogy a legnagyobb nevek közé lépjünk az iparágban.

Ezt pedig nemcsak a 2023-as naptárunkból, hanem az ügyfelektől kapott visszajelzésekből, a hosszú távú együttműködésekből is látjuk.  Márkaként, a termékeink minőségét, a szakértelmünket és a technológiánkat, illetve a gyárunk jelenlegi állapotát, a gyártási körülményeket tekintve is folyamatosan pozitív visszajelzéseket kapunk a meglévő és a potenciális ügyfeleinktől.

Előrelépésre pedig nyilván mindig van lehetőség, hiszen mint mindenki, mi is látjuk, hol és miben kell még tovább fejlődnünk. A következő időszakra vonatkozóan egyértelműen az a célunk, hogy egyike legyünk a szektor, az iparág legjobb vállalatainak. Nem feltétlenül méretben, sokkal inkább minőségben, szakértelemben, megbízhatóságban, megbecsültségben és elismertségben. Ennek eléréséhez viszont továbbra is kemény munkára lesz szükség. A feladatunk tehát az előttünk álló intenzív időszakra vonatkozóan többek között az, hogy fókuszáltak maradjunk annak érdekében, hogy megtarthassuk az elmúlt időszakban elért szintet, és a növekedési pályán maradjunk.