Aktív jelenlét a nemzetközi piacokon, új intelligens technológiai megoldás bevezetése, stabil működés, valamint erősödő gyártókapacitás. Összességében ez jellemezte a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógyépgyártó Kft. tevékenységét 2022 harmadik negyedévében. Társaságunk amellett, hogy számos exportprojektjét sikeresen teljesítette többek között Egyiptomban és Franciaországban, hivatalosan is bemutattuk a legújabb technológiai fejlesztésünket, a Ganz Intelligent Solutions-t is. Kollégáink emellett hazai, valamint több nemzetközi szakmai konferencián és kiállításon is képviselték a vállalatot a július és szeptember közötti időszakban. 

Dinamikus növekedés 2022 első félévében

A sikeres reorganizációs folyamatot követően, a nehezített gazdasági körülmények és az Ukrajnában dúló háborús konfliktus ellenére, 2022 első félévében a Ganz stabil növekedési pályára állt, illetve tovább erősítette pozícióját a nemzetközi színtéren is. Ennek eredményeként az elsősorban exportfókusszal működő vállalathoz 2022 első félévében beérkezett megrendelések összállománya meghaladta a 17,5 milliárd forintot, az idei évre előirányozott megrendelés-volumen 80 százalékát pedig már az első negyedévben leszerződte. Az előreütemezett gyártás értéke közel 21 milliárd forint, amelyből csaknem 7,5 milliárd forint 2023-ra vonatkozik.

Mindezek hatására a 2022-es árbevételre vonatkozó várakozások megközelítik a 20 milliárd forintot.

Sikeresen teljesített nemzetközi projektek

A sikeres első félévnek és a fellendülő gyártói kapacitásnak köszönhetően a vállalat több projektjét is teljesítette külföldön az év harmadik negyedévében, ezáltal megerősítve pozícióját olyan országok piacán, mint Egyiptom vagy Franciaország. Így júliusban a vállalat az kairói székhelyű Egyptian Financial & Industrial Co. vállalat számára szállított speciális, teljesen egyedi tervezésű, 3500 kilovoltamperes és 11000 volt teljesítményű generátoregységet, közel 100 millió forint értékben.

A társaság készülék szerviz üzletága emellett az eddigi egyik legjelentősebb projektjét is teljesítette az észak-afrikai országban, egy hidrogenerátor helyszíni felújítása révén. A Ganz munkatársai egy 75 MVA teljesítményű hidrogenerátor karbantartási munkálatait végezték el a szintén egyiptomi Asszuánban, a Hydro Plants Generation Company (HPGC) számára. Ez volt az elmúlt évek egyik legjelentősebb, a Ganz készülék szerviz üzletága által végzett felújítási projekt.

A nyár folyamán a társaság emellett „visszatért” Franciaországba, most először az új Ganz érában. A megújuló projekt keretében a vállalat egy nagyteljesítményű, 70 megavoltamperes, 235 kV-os teljesítményű transzformátoregységet szállított az észak-franciaországi Poste du Mont Varin szélerőműhöz, a Volkswind Gmbh szélerőmű-fejlesztő vállalat részére, közel 340 millió forint értékben. Az egyedi tervezésű teljesítménytranszformátor üzembe helyezését és tesztelését a nehézgépgyártó vállalat szervizcsapata valósította meg a helyszínen.

A sikeres üzembehelyezést követően a Ganz egyedi tervezésű transzformátoregysége a szélerőművek által előállított energiát transzformálja át a helyi villamosenergia-átviteli hálózat feszültségi szintjére, ezáltal nagyban hozzájárulva a megújuló energiatermelés szempontjából is elengedhetetlen ellátásbiztonsághoz. A transzformátoregységek ugyanis összekapcsolják a megújuló energiát termelő erőműveket a villamosenergia-hálózattal, ezáltal biztosítva azt, hogy a megtermelt energia nem vész kárba.

Megérkezett a GANZ Intelligent Solutions

A gyártási kapacitás növelésével és nemzetközi terjeszkedésével párhuzamosan a magyar nehézgépgyártó vállalat az elmúlt hónapokban egy olyan digitális megoldáson dolgozott, amely egy speciális, monitoring rendszer segítségével teljes képet tud nyújtani a transzformátorok állapotáról. A legújabb, intelligens technológiai fejlesztését, az Intelligent Solutions-t a Ganz a Magyar Elektrotechnikai Egyesület által szeptemberben tartott 68. Vándorgyűlésen mutatta be hivatalosan, ezzel elindítva a transzformátorok új, digitális és intelligens korszakát.

A német Maschinenfabrik Reinhausen vállalattal közösen kidolgozott fejlesztés révén a vállalat célja, hogy a villamosenergia-ipart fenntarthatóbbá, a 21. század által kínált digitális megoldások által pedig hatékonyabbá tegye a transzformátorok piacát. A Ganz várakozása az továbbá, hogy az új fejlesztés és az ehhez kapcsolódó minőségi szervizszolgáltatásoknak köszönhetően a jelenleginél is erősebb piaci pozíciót építsen a hazai, valamint a nemzetközi színtéren egyaránt. Az intelligens állapotfigyelő rendszerrel ellátott transzformátorok ugyanis nemcsak a Ganz növekedési terveit támogatják, hanem hozzásegítik az iparágat a fenntarthatósági törekvések eléréséhez, valamint összekapcsolnak egy több évtizedes technológiát a legmodernebb, digitális megoldásokkal, illetve növelik a rendszerbiztonságot is a villamosenergiapiacon.

Debrecentől Belgrádig – aktív jelenlét a szakmai térben is

Mindezeken túl a Ganz a hazai és nemzetközi szakmai térben is tovább erősítette a jelenlétét. A vállalat az elmúlt hónapokban ugyanis azon dolgozott, hogy hosszútávú együttműködést alakítson ki az Óbudai Egyetemmel egy úgynevezett Ganz Tanszék keretében. A felsőoktatási intézménnyel közös együttműködéstől a vállalat a megfelelő mérnöki utánpótlás biztosítását várja a transzformátor- és a forgógép mérnökiroda számára is.

Az exportfókusszal működő társaság emellett számos szakmai konferencián és kiállításon is saját standdal képviseltette magát. Így a szeptember 21-23. között a Hotel Lyciumban zajló 68. Vándorgyűlésen amellett, hogy bemutatkozott a Ganz Intelligent Solutions, a vállalat szakértői, dr. Nádor Gábor kutatásfejlesztési és innovációs vezető, illetve Sztari Balázs minőségbiztosítási- és próbaterem vezető szemináriumi előadásokat tartott a teljesítmény-transzformátorok működésével és a villamosenergia-rendszerben betöltött funkciójukkal kapcsolatban. A Vándorgyűlés résztvevői pedig a Ganz saját standjánál tekinthették meg az új intelligens monitoring rendszerrel ellátott transzformátor demó verzióját.

A debreceni Vándorgyűlést követően a társaság munkatársai a szélenergiaipar egyik legfontosabb, több mint 1400 kiállító és 35 ezer látogató részvételével zajló hamburgi Windenergy konferencián és kiállításon, majd az energiaszektor éves találkozóján, a belgrádi EnergyFair-en is bemutatták az új intelligens fejlesztést.