Csaknem 340 millió forint értékű transzformátoregységet szállított a Ganz egy franciaországi szélerőműhöz

Nagyteljesítményű transzformátoregységet szállított az észak-franciaországi Poste du Mont Varin szélerőműhöz, a Volkswind Gmbh szélerőmű-fejlesztő vállalat részére a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. A transzformátorok, valamint nagy teljesítményű villamos motorok és generátorok gyártásával, illetve nagyfeszültségű készülékek szervizelésével foglalkozó magyar társaság a közel 340 millió forint értékű megrendeléssel az első projektjét teljesítette Franciaországban az új Ganz érában. Az egyedi tervezésű teljesítménytranszformátor üzembe helyezését és tesztelését a nehézgépgyártó vállalat szervizcsapata valósította meg a helyszínen.

A francia Volkswind Gmbh szélerőmű-fejlesztő vállalatnak készített egy egyedi, összesen csaknem 340 millió forint értékű transzformátoregységet a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. A Franciaországban összesen 61 szélerőműparkot működtető vállalat részére a Ganz egy 70 megavoltamperes, 235 kV-os teljesítményű transzformátoregységet szállított az észak-franciaországi Fontaine-Uterte községben található Poste du Mont Varin szélerőműhöz.

A sikeres üzembe helyezést követően a Ganz egyedi tervezésű transzformátoregysége a szélerőművek által előállított energiát transzformálja át a helyi villamosenergia-átviteli hálózat feszültségi szintjére, ezáltal nagyban hozzájárulva a megújuló energiatermelés szempontjából is elengedhetetlen ellátásbiztonsághoz. A transzformátoregységek ugyanis összekapcsolják a megújuló energiát termelő erőműveket a villamosenergia-hálózattal, ezáltal biztosítva azt, hogy a megtermelt energia nem vész kárba.

A tulajdonosváltás és a sikeres reorganizációs folyamatot követően, a 2020-ban alapított Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. folyamatosan azon dolgozott, hogy növelje a termelési volumenét és tovább erősítse a nemzetközi pozícióját. Ennek eredményeként az elsősorban exportfókusszal működő magyar nehézgépgyártó vállalat az idei évre előirányozott megrendelés-volumen 80 százalékát már az első negyedévben leszerződte. A már közel 15 ország piacán aktívan működő társaság exportprojektjeinek többsége pedig a megújuló projektekre (szélerőművek és napenergia) irányul, azok kivitelezése folyamatos.  

„A korábbi évek együttműködéseit követően, a Ganz új érájában ez az első, a Volkswind Gmbh-val közös projektünk, amelynek fontos részét képezte az is, hogy a transzformátor egység helyszíni szerelését és tesztelését is vállalatunk szervizcsapata valósította meg. A francia szélerőmű-fejlesztő vállalattal folytatott hosszú távú, biztos alapokon nyugvó partneri kapcsolatunkat emellett az is alátámasztja, hogy 2023 elején egy újabb 75 megavoltamper teljesítményű transzformátoregységet szállítunk majd a részükre” – mondta Jan Prins, a Ganz Transzformátor és Villamos Forgógépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója.