Hivatalosan is megérkezett a Ganz Intelligent Solutions brand


Intelligent Solutions néven hivatalosan is bemutatta legújabb, intelligens technológiai fejlesztését a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. A transzformátorok, valamint nagy teljesítményű villamos motorok és generátorok gyártásával, illetve nagyfeszültségű készülékek szervizelésével foglalkozó vállalat célja a fejlesztéssel, hogy az intelligens transzformátorok révén a villamosenergia-ipart fenntarthatóbbá, a 21. század által kínált digitális megoldások által pedig hatékonyabbá tegye a transzformátorok piacát. A Ganz várakozása az továbbá, hogy az új fejlesztés és az ehhez kapcsolódó minőségi szervizszolgáltatásoknak köszönhetően a jelenleginél is erősebb piaci pozíciót építsen a hazai, valamint a nemzetközi színtéren egyaránt.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület 68. Vándorgyűlésén debütált hivatalosan a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. legújabb fejlesztése, az Intelligent Solutions nevet viselő digitális monitoring rendszer. A német Maschinenfabrik Reinhausen vállalattal közösen folytatott fejlesztés célja, hogy a Ganz olyan, intelligens transzformátorokkal lássa el a piacot, amelyek hozzásegítik az iparágat a fenntarthatósági törekvések eléréséhez, hogy összekapcsoljanak egy több évtizedes technológiát a legmodernebb, digitális megoldásokkal, illetve hogy növeljék a rendszerbiztonságot a villamosenergia-piacon.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. a sikeres reorganizációs folyamatot követően, a gyártási kapacitás növelésével és nemzetközi terjeszkedésével párhuzamosan az elmúlt időszakban egy olyan új fejlesztésen dolgozott, amely egy speciális, monitoring rendszer segítségével teljes képet tud nyújtani a transzformátorok állapotáról. A Ganz 2022 második negyedévében kötött partneri együttműködést a transzformátorok vezérlése terén világpiacvezető német vállalattal, a Maschinenfabrik Reinhausennel. Az együttműködés célja, hogy a felek a fenntarthatóság és a digitalizáció jegyében piacvezetővé váljanak a hatékonyabb és fenntarthatóbb transzformátorok gyártásában. Az MR ISM alapú ETOS rendszere ugyanis stabil automatizálási és digitalizálási platformot biztosít a magyar nehézgépgyártó vállalat számára.

„A Ganz Intelligent Solutions bevezetése nyomán a transzformátorok új, digitális és intelligens korszaka indul el, és büszkék vagyunk arra, hogy a Ganz úttörő szerepe ismételten, a 21. században is megmutatkozik, azon keresztül, hogy olyan digitális megoldásokat fejlesztünk, amelyből az egész iparág profitálhat. Vállalatunk célja ugyanis, hogy az intelligens megoldásunk előnyeit az iparágon belül a lehető legszélesebb célcsoport számára elérhetővé tegyük. Így ezentúl csak intelligens transzformátorokat fogunk gyártani a tápiószelei üzemünkben, illetve igény esetén a korábban gyártott transzformátor egységeket is el tudjuk látni a monitoring rendszerrel. A most bevezetett Ganz Intelligent Solutions ezáltal amellett, hogy hozzájárul az iparág zöldebbé tételéhez, támogatja vállalatunk növekedési terveit és nemzetközi pozíciónk további erősítését is” – mondta el Jan Prins, a társaság ügyvezető igazgatója.

Az Intelligent Solutions révén elérhetővé válik az állapotfüggő karbantartás, ezáltal a digitális monitoring rendszerrel felszerelt transzformátorok élettartama meghosszabbítható, karbantartásukra pedig csak valóban azokban az esetekben van szükség, amikor azt az állapotuk megköveteli, így csökkentve az anyagfelhasználást és a kapcsolódó karbonkibocsátást. A Ganz intelligens – és minden esetben az ügyfél igényeire szabható – megoldáscsomagja ezáltal egyszerre előnyös a funkcionalitás, a fenntarthatóság, valamint a rendszerbiztonság szempontjából. A monitoring rendszerrel továbbá megakadályozható, hogy egy hirtelen fellépő hiba miatt egy berendezés váratlanul kiessen a villamosenergia-termelés folyamatából. A kialakulóban lévő meghibásodások még a kezdeti fázisukban, a lehető legalacsonyabb költség mellett, tervezetten háríthatóak el, minimalizálva a villamosenergia hálózatra és annak üzemeltetésére kifejtett hatását.

Mindezeken túl, a rendszer lehetőséget biztosít a transzformátorok üzemének optimalizálására és jobb kihasználására. Ennek kiváló példája, hogy a transzformátor a hálózati értékeket figyelve felkészíthető egy nagyobb terhelési ciklusra, melynek segítségével a túlterhelési periódus jelentősen alacsonyabb élettartam veszteséget okozva megy végbe. A jövő transzformátora esetében az élettartam veszteséggel kapcsolatos döntés a felhasználó kezében van.

A flexibilis rendszer lehetőséget biztosít továbbá a transzformátor termikus állapotának mérésére, az olajtartalom vegyi összetételének vizsgálatára, az optimalizált berendezéskihasználtságra, a hűtésoptimalizálásra, valamint előzetes hűtéssel a túlterheltséggel járó időszakra való felkészülésre is.

„A Ganz egyedi szolgáltató az energiaátvitel- és elosztás piacán, azáltal, hogy egyedülállóként biztosít karbantartási tevékenységet ügyfelei számára, így teljeskörűen lefedi az ügyféligényeket a termékgyártástól az eszközök helyszíni üzembe helyezésén és monitorozásán át a karbantartásig. Ehhez társul több mint 135 évnyi örökség, tapasztalat és szakértelem, amely egyben a termékeink megbízhatóságára is garanciát nyújt” – fűzte hozzá az ügyvezető. A Ganz célja, hogy a technológiát tovább fejlesztve, az adatok kielemzése nyomán a lehető legpontosabb képet adja a transzformátorok állapotáról, ezáltal biztosítva egy minőségi szerviz és karbantartási tevékenységet.