Az egyiptomi székhelyű Egyptian Financial & Industrial Co. vállalat számára szállított speciális, teljesen egyedi tervezésű generátoregységet a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. A transzformátorok, valamint nagy teljesítményű villamos motorok és generátorok gyártásával, illetve nagyfeszültségű készülékek szervizelésével foglalkozó magyar vállalat a közel 100 millió forint értékű megrendeléssel megerősítette pozícióját az észak-afrikai térségben. A társaság készülék szerviz üzletága emellett az eddigi egyik legjelentősebb projektjét is teljesítette az észak-afrikai országban, egy hidrogenerátor helyszíni felújítása révén.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. alapításának évében, 2020-ban indította újra a termelést a tápiószelei gyárban, amely a korábbi indiai tulajdonos, a finanszírozási problémákkal küzdő CG Electric-től került több mint 15 év után ismét magyar tulajdonba. A vállalat azóta folyamatosan növeli a termelés volumenét és szélesíti exporttevékenységét, amelyet jól példáz, hogy az idei évre előirányozott megrendelés-volumen 80 százalékát már az első negyedévben teljesítette a Ganz.

A most lezárult, közel 100 millió forint értékű projekt keretében a magyar nehézgépgyártó vállalat a kairói székhelyű Egyptian Financial & Industrial Co. részére egy 3500 kilovoltamperes és 11000 volt teljesítményű generátoregységet szállított Egyiptomba. A Ganz egyedi tervezésű, speciális generátoregységét a mezőgazdasági vegyi anyagok előállításával és forgalmazásával foglalkozó vállalat, annak műtrágyagyárában a technológiai fáradt gőzből származó hőenergia visszanyerésére használja majd fel. A kivételesen magas – 1500-as – fordulatszámmal működő generátor az üzem villamos teljesítményének kb. 50 százalékát fogja fedezni, ezáltal a felhasználás során üzemviteli költségekben jelentős megtakarítás érhető majd el a Egyptian Financial & Industrial Co. gyárában.

„Az egyiptomi piacon vállalatunk már az 1980-as évektől kezdve jelen van, az átszervezést követően, a Ganz új érájában viszont ez az első projektünk, amelyet a tervek szerint továbbiak követnek a jövőben. Vállalatunk az idei évre vonatkozóan a további növekedést és piaci pozíciónk megerősítését tűzte ki célul, amelynek fontos részét képezte a tulajdonosi hátterünk és a tápiószelei gyárunk működésének stabilizálása, illetve az exporttevékenységünk fellendítése. A reorganizációs folyamat sikerességét, stabilizálódott működésünket pedig a most teljesített, több mint 250 ezer euró értékű egyiptomi megrendelésünk is bizonyítja” – mondta el Jan Prins, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

A Ganz munkatársai továbbá egy 75 MVA teljesítményű hidrogenerátor karbantartási munkálatait is elvégezték a szintén egyiptomi Asszuánban, a Hydro Plants Generation Company (HPGC) számára. Ez az elmúlt évek egyik legjelentősebb, a Ganz készülék szerviz üzletága által végzett felújítási projektjének tekinthető.