Dr. Nádor Gábor 1999-ben csatlakozott a Ganz Transzformátor üzletágához. Az elmúlt, csaknem két és fél évtized során a szakember dolgozott tervező mérnökként, a villamos tervezés vezetőjeként, jelenleg pedig a vállalat kutatásfejlesztési tevékenységét irányítja, illetve képviseli a vállalatot a nemzetközi villamosenergia-ipar legfontosabb munkacsoportjaiban. Az alábbi interjúban a szakemberrel az elért eredményekről, a vállalat elmúlt több mint két évtizedéről, piacon betöltött és újonnan megerősített pozíciójáról, valamint a jövőre vonatkozó tervekről és kilátásokról beszélgettünk.

Mióta zajlik kutatásfejlesztési tevékenység a Ganznál, és milyen innovációs eredményeket ért el a vállalat ezen a területen?

A fejlesztési tevékenységek a 2020-ban lezajlott reorganizációs folyamatot és a cég megalakulását követően a Mérnökirodákban folytak a napi tervezési tevékenységgel párhuzamosan. Az önálló kutatásfejlesztési részleg 2021 augusztusában jött létre annak érdekében, hogy a K+F feladatokra elkülönített kapacitást biztosíthassunk a vállalatnál.

 

Fő eredményünkként a német Maschinenfabrik Reinhausen (MR) céggel kooperációban megalkotott moduláris állapotfigyelő családot említeném, amely révén a transzformátorok esetében az előre ütemezett karbantartást felváltja az állapotfüggő karbantartás. Ez lehetővé teszi a költségmegtakarítást, a megbízhatóbb üzemeltetést, a hosszabb élettartamot, valamint környezetre rótt terhek és a károsanyag-kibocsátás csökkentését is.

Emellett kifejlesztettünk egy új transzformátor-optimalizáló szoftvert is, amelynek segítségével a beszerzési és üzemeltetési költségek összegének minimumához tartozó alapkonfiguráció gyorsan előállítható. A szoftver révén a korábbinál lényegesen gyorsabban reagálhatunk a vevői igényekre, és pontosabb, informatívabb ajánlatokat adhatunk az ügyfeleinknek.

Mindezek alapján, hogyan látja, melyek a leginkább meghatározó fejlesztési irányok jelenleg a transzformátorgyártás piacán?

Úgy gondolom, hogy jelenleg elsősorban az előre nem tervezhető kihasználtságú megújuló erőműveknél működő transzformátorok esetében értékelődik fel egyre jobban a digitalizáció szerepe. A digitális állapotfigyelő rendszerek ugyanis lehetővé teszik, hogy a térben elosztottan elhelyezkedő erőművek transzformátorainak állapotát akár az üzemeltető, akár egy szakértői központ folyamatosan kövesse a távolból. Ezáltal azok a felhasználók is folyamatos szakértői támogatást kaphatnak, akiknél a megfelelő szakértői személyzet nem áll rendelkezésre.

Mindezeken túl, a fenntarthatósági szempontok előtérbe kerülésével az is látható, hogy a biológiailag gyorsan lebomló szigetelő folyadékok is egyre inkább terjedni kezdenek a szektorban, kiváltva ezzel a hagyományos transzformátorolajokat. Ezen folyadékok sajátos villamos, termikus, áramlási és kémiai tulajdonságai szükségessé teszik a tervezési szabályok és gyártási eljárások kisebb-nagyobb mértékű átgondolását. Ahogy igény van az olyan jellegű elemzésekre is, amelyek a termékek teljes életciklusának környezetre gyakorolt hatására terjednek ki, illetve fokozódik az ennek javítására irányuló intézkedések és fejlesztések jelentősége is.

dr. Nádor Gábor kutatásfejlesztési vezető

Tudna mesélni arról, hogy a tápiószelei gyárban milyen jellegű innovatív technológiákat alkalmaznak?

A tápiószelei üzemünkben a teljesítménytranszformátoroknál általánosan elvárt zárlatállóságot a tekercsek szoros gombolyítását lehetővé tevő forrasztási, a szigorúan szabályozott és ellenőrzött tekercspréselési és szorítási technológiával biztosítjuk. Emellett a gyárban jelenleg is folyamatban van a gombolyító gépek felülvizsgálata és a technológia továbbfejlesztése, azzal a céllal, hogy javíthassuk a hatékonyságukat. Az észteres transzformátorok feltöltésére pedig a folyadék speciális tulajdonságaihoz igazodó eljárással rendelkezünk.

Hány embert foglalkoztat a vállalat a kutatásfejlesztés területen? Terveznek esetleg további bővülést a következő időszakban?

 

A Ganz kutatásfejlesztési részlege jelenleg 2 főből áll. Ez azonban nem mutatja a teljes kapacitást, mert a fejlesztések jelentős része a társosztályok (mérnökiroda, stratégiai beszerzés, próbaterem, technológia) bevonásával történik.
Terveink szerint 2023-ban a részleget 4 főre szeretnénk bővíteni.

Mennyire különbözteti meg a Ganzot a kutatásfejlesztési tevékenysége a többi versenytárstól, illetve miért fontos a vállalat számára, hogy ilyen jellegű munkát is végezzen?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy jelenleg elsősorban a fenntartható fejlődés érdekében a villamosenergia-rendszerben is alapvető átalakítás, átalakulás zajlik. Az eddigi jól szabályozható koncentrált energiatermelés mellett ugyanis egyre nagyobb mértékben jelennek meg a megújuló energiaforrásokat használó, térben elosztott és időjárásfüggő erőművek. Ilyen körülmények között pedig, az energiarendszer stabilitásának biztosítása számunkra is új kihívásokat generál.

Így például az egyedi termékeink gyártása esetében a nap- és szélerőműveket, valamint a különböző energiatárolókat a hálózatra csatlakoztató transzformátorokat úgy kell megterveznünk és kialakítanunk, hogy az alkalmazásukkor jelentkező sajátos üzemi viszonyokhoz optimalizáljuk őket. Emellett a transzformátorolaj helyett környezetbarát alternatívát is kínálnunk kell az ügyfeleink számára a korábban már említett biológiailag gyorsan lebomló szigetelő folyadékok alkalmazásával. A stabil és kevésbé költséges üzemeltetést pedig az állapotfigyelő rendszer kínálatunkkal tudjuk támogatni.

A fenntartható fejlődésért felelősséget érezve, és nem utolsó sorban piaci versenyképességünk fenntartása és javítása érdekében ugyanis a Ganz is ki szeretné venni részét az energiatermelés és tágabb értelemben a piac átalakulásából.

Kutatásfejlesztési tevékenységünk során szorosan együttműködünk a beszállítókkal és a vevőkkel. Emellett a rendkívül konvencionális piacon intenzív marketinggel igyekszünk az új megoldásokat megismertetni és elfogadtatni az ügyfeleinkkel. A Ganz Intelligent Solutions, azaz a transzformátorok állapotfigyelő rendszerének legegyszerűbb típusát pedig alapszolgáltatásként, kérés nélkül is minden transzformátorunkhoz adjuk, ezzel lehetővé téve, hogy az új megoldásoktól idegenkedő felhasználók is megismerkedhessenek a kínált előnyökkel.

Hogyan értékelné, a kutatásfejlesztési tevékenység szempontjából miért jelentős a német MR-rel kötött partneri együttműködés a Ganz számára? Illetve milyen további együttműködései vannak ezen a területen a vállalatnak?

A transzformátorok állapotfigyelő-rendszer kínálatának kialakítására kötött együttműködés keretében meghatároztuk a Ganz transzformátorgyártói és piaci tapasztalatai alapján célszerű moduláris csomagokat. Az együttműködés lehetővé teszi, hogy a digitalizáció előnyeit kiaknázva új termékkel jelenjünk meg a piacon, és ezáltal hozzájáruljunk a fenntartható fejlődéshez. Emellett az MR szakembereivel folytatott konzultációk lehetőséget teremtenek arra is, hogy bővítsük az állapotfigyelő-rendszerekkel kapcsolatos ismereteinket, hogy új ötleteket fogalmazzunk meg és elemezzük azokat.

Folyamatban van továbbá a villamos forgógépek, illetve a Ganz által szervizelt SF6 gáz töltésű kapcsoló mezők állapotfigyelő rendszerének fejlesztése is.

Kutatásfejlesztéssel foglalkozó szakemberként hogyan látja, jelenleg melyek a legnagyobb kihívások ezen a területen?

 

Azt gondolom, hogy az egyik legnagyobb kihívást, amellyel szembesülünk a kutatásfejlesztés területén az eddig bevett és megszokott megoldások, tervezési szabályok és technológiák felülvizsgálata jelenti. Valamint, hogy a szűkös szakemberkínálattal úgy tudjunk a hatékonyságon javítani, hogy közben törekszünk a minőség megtartására.

Emellett a fenntarthatósági szempontok erősödése az új, kisebb ökológiai lábnyomú anyagok bevezetését is megköveteli. A beszállítói piacon korlátozottan már elérhetők a hagyományoshoz képest 50%-kal kisebb CO2 kibocsátású technológiával gyártott acélok, és itt jöhetnek szóba a biológiailag gyorsan lebomló szigetelő folyadékok is.

Kihívást jelent továbbá az állapotfigyelő rendszer kínálatának további fejlesztése is, hiszen a rendszert többek között olyan elemekkel kell kiegészíteni, mint a részleges kisülés és az átvezető állapotának figyelése.

Csaknem 23 éve, 1999 óta dolgozik a Ganz vállalatánál. Hogyan értékelné a saját pályafutását a Ganznál, melyek voltak az eddigi legfontosabb mérföldkövek?

Az Egyesült Villamosgépgyárnál eltöltött 15 év forgógép tervezői tevékenység után 1999-ben csatlakoztam a vállalat Transzformátor Üzletágához. A tápiószelei üzem számomra új gyártási környezetet jelentett, új kollektívába kerültem, és ismeretlen volt a termék is.  A beilleszkedés viszonylag gyorsan sikerült, és főnökeim bizalmát mutatja, hogy az első év után már a legnagyobb feszültség- és teljesítményszintű transzformátorok tervezésével bíztak meg.

Kezdetben aktívrész-tervezőként számos kihívást jelentő projekt megvalósításában vehettem részt, majd 2012-ben a villamos tervezés vezetőjének neveztek ki. 2015-ben kisebb átszervezések után kutatás-fejlesztés vezetőként folytattam. Azóta gyakorlatilag ezt a pozíciót töltöm be. 2021-ben, a piacaink újraépítésének COVID-járvánnyal is nehezített időszakában, ideiglenes kinevezéssel üzletág vezetői pozícióban is kipróbálhattam magam.

Az elmúlt közel két és fél évtized során a napi tervezési munka mellett lehetőségem nyílt tudásomat nemzetközi konferenciákon való részvétellel is gyarapítani. Szakmai elismerésként értékelem azt is, hogy a mai napig képviselhetem cégemet a nagyfeszültségű villamosenergia-rendszerek szakembereit tömörítő CIGRE (International Council on Large Electric Systems) és a villamosipari szabványosítást végző Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) munkacsoportjaiban.

A Ganznál töltött közel 25 évem alatt olasz, magyar és indiai tulajdonosok váltották egymást. A vállalat teljesítménye főként a hibás tulajdonosi döntések és pénzelvonások okozta finanszírozási nehézségek miatt erősen hullámzott, de mindig voltak olyan szakmailag kihívást jelentő projektek, amelyek hozzájárultak a képzett szakembergárda megtartásához és fejlődéséhez.

Melyik volt az eddigi legemlékezetesebb projekt, amelyben részt vett, és miért?

Több emlékezetes projekt megvalósításában vehettem részt. Ha egyet kell kiemelni, akkor a 2009-ben elkészült, indiai piacra szállított első 800 kV-os 500 MVA-es transzformátorunk aktívrészének tervezését említeném. Ezt a transzformátort úgy kellett megterveznünk, hogy ilyen magas feszültségszinten csak 30 évvel korábbi referenciáink voltak. Az akkori tervezők már nem voltak elérhetők, és közben a számítástechnika fejlődésének, az elérhető új fajta anyagoknak, valamint a változó piaci igényeknek köszönhetően, a tervezés filozófiája is alapvetően megváltozott.

A munka során szorosan együtt kellett működnünk az akkori indiai és belga társvállalataink mérnökségeivel is, akik részben a vevővel való kommunikációban, részben a műszaki terveink kritikus véleményezésével segítették munkánkat. Az eredmény igazolta a szakértelmünket. 2011-ig még két továbbfejlesztett változatát terveztük és gyártottuk ezeknek a transzformátoroknak, s mindegyik változat probléma nélkül teljesítette az átvételi próbák követelményeit. A korábbi indiai társvállalat ma is az általunk készített tervekre építve látja el az indiai piacot hasonló transzformátorokkal.

Mindezek alapján, az elmúlt évtizedeket szorosan végigkövetve a vállalatnál, hogyan értékelné a Ganz jelenlegi működését a transzformátorgyártás piacán és tágabb értelemben az energiaszektorban? Mit gondol, hol húzódnak a vállalat legnagyobb erősségei a piacon? Illetve hosszú távon milyen várakozással tekint az előttünk álló időszakra?

A Ganz egyik legnagyobb erősségének azt tartom, hogy a különböző nehézségek ellenére meg tudta tartani a tapasztalt mérnök és szakember állományát. Emellett húzóerőnk a szakmai tudásunk és az elhivatottságunk is, amely lehetővé teszi, hogy az egyedi vevői igényekre rugalmasan reagáljunk. Ahogy erősségünk az is, hogy a technológiánk folyamatos fejlesztésével igazodni tudunk a minőségi és hatékonysági kihívásokhoz.

Azt gondolom, hogy a vállalat alapítása és a reorganizáció óta eltelt 2 évben stabil piaci pozíciót építettünk ki nemcsak itthon, hanem a nemzetközi térben is, és helyreállítottuk a Ganz név elismertségét is – ezek a tényezők az erős finanszírozási háttérrel együtt biztosítják a stabil működésünket.

Mindezeket figyelembe véve azt gondolom, hogy a Ganz növekedési pályán van. Kulcsfontosságú kapcsolatokat sikerült kiépíteni a megújuló erőművi beruházások fővállalkozóival mind a hazai, mind a nemzetközi piacokon. Az átalakuló villamosenergia-rendszer kihívásaira kínált megoldásainkkal, fejlesztéseinkkel, valamint a stabil finanszírozási háttérrel minden esélyünk megvan arra, hogy a következő években várhatóan fennmaradó jelentős piaci keresletet kihasználva megerősödjünk, és az iparágunkban hosszú távon is életképes vállalattá váljunk.