Flösser Bence 2009-ben gyakornokként csatlakozott a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft.-hez, 2010 óta pedig hivatalosan is csatlakozott a vállalat munkaállományához. Az azóta eltelt 12 év során Flösser Bence több pozíciót is betöltött a vállalatnál. Jelenleg a 16 főt számláló Forgógép üzletág mérnöki irodájának vezetőjeként támogatja a társaság fejlődését. Szakmai múltjáról, tapasztalatairól, a Ganz és a Forgógépgyártó üzletág tevékenységéről, a közép- és hosszú távú tervekről, illetve a villamos forgógép piac alakulásáról az alábbi interjúban beszélgettünk a szakemberrel.  

Mesélne arról, hogy jelenleg hogyan épül fel a forgógép mérnökirodája? Illetve terveznek bővülést ebben az üzletágban is?

A Ganz jelenlegi 340 fős létszámához a forgógép üzletág mérnökirodája 16 fővel járul hozzá. Az irodában többek között villamos- és gépészmérnököket, projekt- és tervező mérnököket, illetve fejlesztő- és tervező mérnököket is foglalkoztatunk.

 

A gyártási kapacitás erősítése és a növekedési terveink elérése érdekében vállalati szinten jelenleg kulcsfontosságú a kritikus nyitott pozíciók betöltése. Így a teljes vállalatra nézve jelenleg 45-50 pozícióra keresünk új kollégákat. A forgógép mérnökiroda létszáma egyelőre kielégítő, de hosszútávú együttműködés van kialakulóban az Óbudai Egyetemmel egy úgynevezett Ganz Tanszék létrehozására vonatkozóan. Ettől az együttműködéstől a megfelelő mérnöki utánpótlás biztosítását várjuk a transzformátor- és a forgógép mérnökiroda számára is.

Flösser Bence – Forgógép üzletág mérnök iroda vezető

Hogy látja, jelenleg melyek a leginkább meghatározó trendek, tendenciák a forgógépgyártás hazai, illetve nemzetközi piacán?

Meglátásunk szerint a jelenlegi energia- és alapanyagválság a hazai és a nemzetközi piacra is nagy hatással van. Forgógép üzletágunk elsősorban exportpiacra termel, de egyre több megkeresést kapunk itthonról is. A magyar piacon a korábban, a vállalatunk által gyártott gépeket szervizeljük vagy cseréljük modernebbekre. A nemzetközi piacon jelenleg főleg más gyártók által gyártott berendezésekkel csereszabatos motorokat gyártunk a nehézipar szinte minden területére, emellett erős a jelenlétünk az atomenergia szegmensében is. A modern hálózatok, így a szélerőművek és naperőmű farmok speciális tulajdonságaira is szeretnénk reagálni, úgynevezett szinkron kompenzátorokkal. Ezek a berendezések a fent említett energiatermelők kiszámíthatatlanságát hivatottak kompenzálni. Valamint úgy látjuk, hogy az intelligens megoldások elérték ezt az iparágat is. A Transzformátor Üzletágunk az idei évben bevezette a Ganz legújabb intelligens technológiai fejlesztését a Ganz Intelligent Solutions-t. A monitoring rendszer révén mostantól teljes képet tudunk nyújtani a transzformátorok állapotáról, karbantartásuk pedig a korábbiaknál hatékonyabban és célzottabb módon történik majd. Az Intelligent Solutions első, úgynevezett pilot projektjének teljesítése jelenleg is folyamatban van Svédországban. Ehhez a termékcsaládhoz csatlakozva, hasonló céllal a Forgógép Üzletágban is megfogalmaztunk magunknak egy 4 lépéses stratégiát, melynek első mérföldkövéhez terveink szerint idén decemberben érkezünk meg. A későbbiekben pedig ezt a megoldásunkat szolgáltatásként is szeretnénk értékesíteni az ügyfeleink számára.

 

Mennyire van ezekre a trendekre és tendenciákra hatással a gazdasági bizonytalanság? Tapasztalható egyes részszegmensek erősödése vagy esetleg gyengülése a piaci helyzetből adódóan?

 

Az energiaválság miatt a hazai és a nemzetközi piacokon is számítunk felmerülő igényekre. Magyarországon a régebbi hőerőművek bizonyos motorjainak pótlására vagy cseréjére számítunk, igény esetén pedig a földgáz tárolására, szállítására is tudunk kompresszormotorokat gyártani. Emellett minősített beszállítója vagyunk a Paksi Atomerőműnek is, így az onnan felmerülő igényekre is képesek vagyunk berendezéseket szállítani. Nemzetközi szinten elsősorban az energia szegmensben várunk erősödést az atom- és a vízerőművek, illetve a megújuló energiák piacán.

Negatív hatásként az Európát sújtó alapanyaghiányt említeném, amely bizonyos berendezések esetén a kereskedelmi versenyképességünket befolyásolhatja kedvezőtlen irányba. Az elmúlt időszakban viszont vállalatunk proaktívan kezelte az ebből adódó nehézségeket, így a hatás minimális volt a gyártásra és a termékelőállításra nézve.

Hogy látja, a forgógépgyártás piacán, illetve kifejezetten a Ganz üzletágának mik jelentik a legnagyobb kihívást jelenleg?

 

A villamos forgógépek piacán nem ritka az akvizíció, ezért egyre nagyobb és nagyobb vállalatokkal kell versenyeznünk úgy, hogy a jelenlegi gyártási modellünkkel szinte egyedülállók vagyunk Európában. A legtöbb nagy versenytárs részlegesen vagy teljes mértékben keletre szervezte bizonyos típusok gyártását. Így nem csak a távolkeleti gyártókkal, de nyugati cégekkel is folyamatos árversenyben vagyunk. Emiatt a Ganz kifejezett célja, hogy egyéb hozzáadott értékekkel, így többek között a minőségi garanciával, rövid szállítási idővel és az intelligens monitoring rendszerrel is kiegészítse a termékeit.

Emellett az elmúlt időszakban nagy kihívást jelentett az alapanyagok beszerzése is, hiszen míg korábban főként európai alapanyagokból dolgoztunk, most gőzerővel próbáljuk felkutatni és auditálni az alternatív beszállítókat a világ távolabbi pontjain is. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy számolnunk kell a korábban megszokottnál hosszabb átfutási időkkel, amelyet a tervezés felgyorsításával próbálunk kompenzálni.

 

Melyek az üzletág idei évre kitűzött legfontosabb céljai és fókuszpontjai? Illetve milyen közép- és hosszú távú tervei, célkitűzései vannak a Ganznak a forgógépgyártás területén?

Az üzletág fókuszpontjában jelenleg az energiaipari (atomerőmű, hőerőmű, vízerőmű) projektek vannak, de ezek mellett a hagyományos piacainkra (cement ipar, vízgazdálkodás, olaj és gáz ipar) is folyamatosan odafigyelünk. Országos szinten pedig az európai mellett az észak-afrikai és a közel-keleti régiók jelentik a kiemelt fókuszterületeinket. Az idei évre vonatkozóan így a legfontosabb célunk az volt, hogy stabilizáljuk az üzletág működését, valamint rendezzük a gyártási folyamatokat.

Az üzletág középtávú céljaként azt fogalmaztuk meg, hogy rendszerszinten stabilizáljuk a működésünket, emellett szeretnénk elérni a stabil önfenntartást, valamint hazai és nemzetközi szinten is megerősíteni a piaci pozíciónkat. Hosszú távon pedig szeretnénk a GANZ-márkát egy erős európai márkaként pozícionálni, magas minőséggel és modern megoldásokkal.

Mióta áll a Ganz foglalkoztatásában, és melyek voltak az eddigi karrierjének a legjelentősebb mérföldkövei?

Büszkén mondhatom, hogy az eddigi teljes karrieremet a GANZ-nál töltöttem. Az elmúlt 12 év legfontosabb mérföldkövei pedig elsősorban a vállalatnál betöltött főbb pozícióváltások voltak, amelyek során mindig új kihívásokkal találkoztam. Így a tápiószelei gyárban tervezőmérnökként eltöltött 2 évet követően, a Ganz hidrogenerátorok piaci visszavezetésén dolgoztam azáltal, hogy részt vettem az értékesítés technikai támogatásában. Majd a technikai ajánlatadási iroda, jelenleg pedig a forgógép mérnökiroda vezetőjeként tevékenykedem a vállalatnál.

Melyik volt az eddigi legemlékezetesebb Ganz-projekt, amelyben részt vett, és miért?

Az eddigi legemlékezetesebb Ganz projektemként azt emelném ki, amikor két, egyenként kb. 300 tonna tömegű vízerőművi generátort szállítottunk Indiába. Ez a Ganz történetében valaha gyártott legnagyobb generátor, így szinte minden alkatrésze külön érdekesség volt. Érzékeltetésképpen, a generátorok tengelyére szerelt Pelton turbinák másodpercenként egy tankerkamionnyi vizet nyelnek el.