Erőteljes az érdeklődés a GANZ Intelligent Solutions iránt

Sikeresen üzemel a Ganz Transzformátor és Villamos Forgógépgyártó Kft. első intelligens transzformátora Svédországban. Továbbá a magyar és észt ügyfelek számára tervezett okos transzformátorokat is hamarosan kiszállítják. A társaság az első három, összesen több mint 960 millió forint összértékű megrendelést követően, a 2023-as év végéig további 18 intelligens transzformátort szállít majd le a hazai és nemzetközi megújuló energiapiac képviselői számára.

A magyar nehézgépgyártó vállalat a gyártási kapacitás növelésével és nemzetközi terjeszkedésével párhuzamosan 2022 harmadik és negyedik negyedévében sikeresen legyártotta az első intelligens monitoring rendszerrel ellátott transzformátoregységeket a hazai és nemzetközi ügyfelei számára. A társaság így egy 46 megavoltamper teljesítményű, intelligens monitoring rendszerrel ellátott transzformátoregységet, összesen több mint 270 millió forint értékben szállított le és helyezett üzembe a svédországi Göteborgban. Az észtországi ENEFIT Green, a balti-tengeri régió egyik vezető megújulóenergia-termelő vállalata számára pedig egy 50 megavoltamper és 347/33 kV teljesítményű intelligens transzformátoregységet gyártott le a Ganz, összesen csaknem 390 millió forint értékben. A nagyteljesítményű transzformátoregység egy, az észtországi Lüganuse-ben található szélerőműpark energiaellátásához fog hozzájárulni 2023 első negyedévétől kezdődően.
A baltikumi és skandináv piacok mellett a társaság a magyar megújuló energiapiacon a kiskunhalasi naperőműpark számára egy 63 megavoltamper és 120/22 kV teljesítményű intelligens transzformátoregységet gyártott le. A Phlegon Kft.-vel és a Forest-Vill Kft.-vel közös, több mint 300 millió forint értékű projekt révén a Ganz új intelligens megoldása egy 48MW-os, mintegy száz hektáros naperőműpark energiaellátásához fog hozzájárulni Kiskunhalason.

A Ganz Transzformátor és Villamos Forgógépgyártó Kft. a 2022 második negyedévében a transzformátorok vezérlése terén világpiacvezető német vállalattal, a Maschinenfabrik Reinhausennel kötött partneri együttműködés, valamint a sikeres kutatásfejlesztési tevékenység eredményeként 2022 őszén mutatta be hivatalosan a legújabb, intelligens technológiai fejlesztését, a Ganz Intelligent Solutions-t. A fejlesztéssel a Ganz célja, hogy az intelligens transzformátorok révén a villamosenergia-ipart fenntarthatóbbá, a 21. század által kínált digitális megoldások által pedig hatékonyabbá tegye a transzformátorok piacát.

„Az elmúlt hónapokban folyamatosan azon dolgoztunk, hogy az első intelligens transzformátorokat legyártsuk és megfelelően felkészítsük őket az üzemi körülményekre. Így különösen nagy jelentőséggel bír a vállalatunk számára az, hogy az első, intelligens monitoring rendszerrel ellátott transzformátoregységet sikeresen üzembe helyeztük Svédországban, illetve egy további, az észt piacra szánt egységet is legyártottunk. Ugyanakkor az egyetlen magyar transzformátorgyártó vállalatként az is rendkívül fontos volt a társaságunk számára, hogy a magyar ügyfelekkel közös projektek révén a Ganz Intelligent Solutions a hazai energiaellátás fenntarthatóbb működéséhez és a kitűzött karboncélok eléréséhez is hozzájáruljon. Jövőre további 18 intelligens transzformátorra érkezett már be megrendelés a Ganz-hoz, ez a szám pedig vélhetően tovább fog nőni az első pozitív piaci visszajelzésekből kiindulva” – mondta Jan Prins, a Ganz Transzformátor és Villamos Forgógépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója.