Farkas Gábort nevezte ki a 2022-ben bemutatott Intelligent Solutions nevet viselő digitális monitoring rendszer brand managerének a Ganz Transzformátor és Villamos Forgógépgyártó Kft. A korábban a vállalat stratégiai beszerzőjeként tevékenykedő Farkas Gábor kinevezése által hozzájárulhat az állapotfigyelő rendszer továbbfejlesztéséhez, a transzformátorgyártás digitalizációs törekvéseihez, valamint támogatja a transzformátorok, nagy teljesítményű villamos motorok és generátorok gyártásával, illetve nagyfeszültségű készülékek szervizelésével foglalkozó vállalat partnereit abban, hogy megbízható, hatékony és fenntartható eszközökkel rendelkezzenek. 

Az Intelligent Solutions továbbfejlesztésével kapcsolatban megfogalmazott tervek és az iparág digitalizációs törekvéseinek elősegítése céljából a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. 2023 elején Farkas Gábort nevezte ki a monitoring rendszer brand managerének. Farkas Gábor 2012 óta áll a Ganz foglalkoztatásában, ez idő alatt pedig különböző mérnöki és beszerzői pozíciókban tevékenykedett a társaságnál. Így olyan feladatokat látott el, mint az ellátási lánc biztosítása a kritikus 2020-22-es időszakban vagy a monitoring rendszer fejlesztéséhez elengedhetetlen partnerhálózat kiépítése. Kinevezése és új pozíciója révén a többéves szakmai tapasztalattal rendelkező szakember hozzásegíti a vállalat ügyfeleit és partnereit ahhoz, hogy mélyrehatóbban megismerhessék az ügyféligényre szabott Intelligent Solutions szerepét, a monitoring rendszer különböző csomagjai által nyújtott előnyöket és szolgáltatásokat. Továbbá a transzformátorgyártás iparágának digitalizációjában és ezáltal az energiaipar zöld fordulatában is szerepet vállalhat a szakember.  

A kutatás-fejlesztési tevékenységének eredményeként a Ganz 2022 őszén mutatta be azt, a német Maschinenfabrik Reinhausen vállalattal közösen kidolgozott digitális fejlesztését, a Ganz Intelligent Solutions-t, amely centralizált monitoring rendszerként teljes képet tud nyújtani a transzformátorok állapotáról, lehetővé téve többek között az állapotfüggő karbantartást. A hivatalos bemutatót követően a nehézgépgyártó vállalat sikeresen le is gyártotta az első három intelligens transzformátort a svéd és észt, illetve magyar ügyfelei számára, összesen több mint 960 millió forint értékben. Azt pedig, hogy a digitális monitoring megoldás iránt jelentős a piaci igény, jól mutatja az is, hogy a társaság az idei év végéig előre láthatóan további 18 intelligens transzformátort szállít majd le a hazai és nemzetközi megújuló energiapiac képviselői számára.

Farkas Gábor

Az Intelligent Solutions megoldásával a vállalat célja, hogy az iparágon belül a lehető legszélesebb célcsoport számára váljon elérhetővé a digitalizáció és annak előnyei, így a továbbiakban a Ganz csak intelligens transzformátorokat fog gyártani a partnerei és ügyfelei számára. Ugyanakkor a már üzemelő transzformátorparkok digitalizációs modernizálásában is megoldást kínál, függetlenül a gépek gyártójától. Hosszú távon pedig a vállalat szeretné megerősíteni azon szerepét, amely a transzformátorok gyártásán túlmutatva kiterjed a forgógépgyártás területére, valamint a karbantartási és szerviz munkálatokra is.